Podle OSN zabily drony mnohem více civilistů než USA přiznávají

globe-32299_960_720

Podle nové zprávy speciálního vyšetřovatele OSN zabily bezpilotníky , tzv. drony o mnoho více civilistů, než američtí představitelé veřejně přiznali – minimálně 400 v Pákistánu a až 58 v Jemenu. Zpráva dále kritizuje USA za selhání pomoci vyšetřování odhalením svých vlastních počtů.

Podle zvláštního zpravodaje OSN Bena Emmersona, který vydal „prozatímní“ zprávu, vytvořily USA „téměř nepřekonatelnou překážku transparentnosti“.
„Zvláštní zpravodaj neakceptuje, že faktor národní bezpečnosti ospravedlňuje nevydávání základních metodologických dat tohoto druhu,“ napsal Emmerson ve zprávě, která by měla být příští pátek předložena Valnému shromáždění OSN.
Představitelé americké tajné služby stále bagatelizují počet civilních ztrát při útocích dronů.
Protiteroristický poradce Bílého domu a současný ředitel CIA John Brennan, řekl 11.června 2011 ve svém projevu, že“ kvůli mimořádné dovednosti a přesnosti nebylo za skoro celý minulý rok jediné vedlejší úmrtí“ při amerických protiteroristických útocích.
Později CIA nějaké civilní ztráty přiznala, ale v prohlášení určeném Kongresu v únoru 2013 uvedla, že byly jen „jednociferné“.
V jednom významném projevu v květnu tohoto roku prezident Obama otevřeně přiznal civilní oběti těchto útoků, když řekl „budou nás strašit tak dlouho, dokud budeme žít“, ale neposkytl žádná silná data ani odhady.
„Je tvrdým faktem, že americké údery mají za následek civilní oběti, riziko existuje v každé válce,“ řekl Obama. „A pro rodinné příslušníky těchto civilistů neexistují žádná slova nebo právní konstrukt ospravedlňující jejich ztrátu.“
Podle Emmersona mu pákistánská vláda poskytla nová čísla počtu obětí úderů na státem federálně spravovaných kmenových územích (FATA), kde se americká vláda od roku 2004 zaměřuje na Al Kajdu a její spojence. I když uznává, že je obtížné sestavit přesné údaje v regionu, který je do značné míry mimo vládní kontrolu, uvádí, že pákistánští úředníci potvrdili „nejméně 400 zabitých civilistů v důsledku úderů dálkově řízených letadel a dalších 200 zabitých osob je považováno za pravděpodobné civilisty.“ Dodal, že podle pákistánských úředníků jsou tyto údaje pravděpodobně podhodnocené, kvůli „malé informovanosti a překážkám v efektivním vyšetřování.“
Emmerson řekl NBC News, že na první pohled není důvod pochybovat o číslech pákistánské vlády, protože jsou v podstatě v souladu se spodní hranicí čísel sestavených na základě monitoringu nevládních skupin a nezávislých médií. Dále řekl, že hlavním problémem při sestavování počtů je rozdílný pohled na to, kdo představuje civilistu. Pákistánští úředníci podle něj mají sklon pohlížet na majitele domu, kde existuje podezření na pobyt spolupracovníků Al Kajdy, jako na civilisty. Takové hodnocení není všeobecně sdíleno americkými představiteli.
Emmerson také řekl, že on a jeho výzkumníci identifikovali 33 „případů útoků dálkově ovládaných letadel, které vypadají, že měly za následek civilní ztráty“ . Většina z nich byla americká, řekl, ale asi „osm nebo devět“ byly izraelské útoky v Gaze. Neidentifikoval útoky, protože je stále vyšetřuje a hodlá svá zjištění předložit Radě OSN pro lidská práva.
Podle Emmersona dosáhly civilní oběti nejvyšší úrovně, když CIA zesílila útoky drony v Pákistánu v letech 2008 až 2010. „Od té doby útoky drony v Pákistánu trvale klesají a dramaticky také poklesl počet civilních obětí“, dodal.
Emmersonův odhad počtu civilních obětí dronů v Jemenu se pohybuje od 21 do 28.
Bývalý pákistánský úředník řekl NBC News, že čísla poskytnutá Emmersonovi pákistánskou vládou byla mnohem vyšší, než v předchozích odhadech a mohla být ovlivněna domácí politikou, vzhledem k podpoře domácího odporu v této zemi vůči americkým operacím s drony.
Množství je pořád „značné“ , říká Letta Taylor, protiteroristická výzkumná pracovnice pro Human Right Watch, protože je to poprvé, co vyšetřovatel OSN spojil konkrétní čísla s otázkou civilních obětí. Připustila však, že „všechna čísla jsou odhady. Všichni pracujeme v informačním výpadku proudu (blackoutu)“ .
Mluvčí Bílého domu Laura Magnusonová řekla, „Jsme si vědomi, že tato zpráva byla zveřejněna a pečlivě jí vyhodnocujeme.“
Letos 23.května uvedla Magnusonová na Národní univerzitě obrany: „prezident mluvil dlouze o politice a právním zdůvodnění pro to, jak Spojené státy podnikají opatření proti Al Kajdě a souvisejícím silám. Jak prezident zdůraznil, použití smrtící síly, včetně dálkově řízených letadel , nařídil dát nejvyšší stupeň pozornosti a péče. Stojí za zvláštní zmínku, než provedeme jakýkoliv protiteroristický útok, musí být téměř jisté, že nebudou zabiti či zraněni žádní civilisté – můžeme ustanovit nejvyšší standardy.“
Překlad Messin, 18.10.2013