Propuštěný z Guantánama žádá milióny

globe-32299_960_720

Pákistánec Muhammad Saghír byl zhruba před rokem v tichosti propuštěn Američany z tábora Guantánamo na Kubě. Strávil zde rok. Ačkoliv Američané tvrdí, že na Guantánamu zadržují teroristy, nikdo nebyl dosud formálně obviněn z žádného činu, nemluvě o soudním přelíčení nebo přístupu k právníkům. Kontroverzní přístup k zajatcům si již neberou na mušku jen ochránci lidských práv, ale i řada amerických politiků.

Saghír odešel na podzim 2001 do Afghánistánu, aby po boku Talibanu bojoval proti invazním silám USA. Záhy však padl do rukou bojovníků obávaného generála Severní aliance – Rašída Dostúma. Ti ho později vydali Američanům. V žalobě za deklarované „ilegální vězení, mučení a ponižovaní“ jej zastupuje právník Ikrám Čadhúrí. Podle listu Frontier Post Saghír požaduje za toto bezpráví v přepočtu 290 milionů korun.

Německý publicista indického původu Ašvin Ramán vytvořil filmový dokument, ve kterém ukáže svůj pohled na Guantánamo. Ten bude odvysílán na německé televizi ARD 12.listopadu 2003. Ramán: „Mezi 660 lidí na Guantánamu je možná 5 až 10 velkých ryb. Ostatní jsou obyčejní pěšáci a normální lidé, kteří se jen ocitli v nesprávný čas na nesprávném místě“ shrnuje své poznatky. Tábor je podle filmaře spíše než efektivním nástrojem boje proti terorismu show určená americké veřejnosti, která má ukázat, že Bushova administrativa to s bojem proti teroru myslí vážně.

/zdroj: Právo, 6.11.2003/