Jessica Lynchová kritizovala lživé a propagandistické líčení jejího osvobození

globe-32299_960_720

Nejslavnější voják americké invaze do Iráku – Jessica Lynchová poprvé na veřejnosti kritizovala manipulace, které americká armáda prováděla s okolnostmi jejího vysvobození z irácké nemocnice.

Americká média líčila, že Lynchová padla do zajetí až po houževnatém odporu proti iráckým vojákům, střílela prý do poslední chvíle a řadu jich i zastřelila. List Washington Post však později sestavil skutečný příběh, ze kterého vyplynulo, že Jessica měla pouze zranění z autonehody a ze zbraně vůbec nevystřelila, protože se zasekla. Také osvobození z nemocnice, které Pentagon natáčel téměř jako akční film a snažil se udělat dojem nebezpečí, mělo posloužit především propagandě. V době osvobozování Jessicy zde nebyla irácká armáda už přítomna. Dále se tvrdilo, že Jessica byla v nemocnici mučena.

Jessica Lynchová strávila řadu týdnů po osvobození ve vojenské nemocnici. Před dveřmi stál dnem i nocí vojenský policista. Rodina uváděla, že z toho, jak padla do zajetí, si nic nepamatuje. Lynchová byla zcela odříznutá od médií a legenda se mohla dále rozvíjet.

Nyní však Jessica vyjádřila svoje stanovisko k natočenému osvobození, které bylo neustále vysíláno v amerických televizích a v němž američtí vojáci srdnatě bojovali. „Nemyslím si, že se to stalo právě takhle“ řekla Lynchová. „Použili mě jako symbol pro to všechno“.

Lynchová dále sdělila, že si nevzpomíná, že by ji v nemocnici někdo udeřil. „Když jsem se v nemocnici probudila, nikdo mě neuhodil, nikdo“. „Měla jsem dokonce sestřičku, která mi zpívala“.

Znovu tu máme případ, kdy se propaganda snaží zbavit nepřítele lidství, aby získala veřejnost pro válku a zabíjení. Je to pořád stejný příběh…

/zdroje: www.nytimes.com, Reuters/