Řadu vězňů na Guantánamu prodali kmenoví náčelníci Američanům za odměnu – 4.500 dolarů za osobu

globe-32299_960_720

Podle informací deníku Time hodlají USA propustit z Guantánama asi 140 z 660 zajatců. Nejvyšší americký soud totiž nedávno rozhodl, že se bude zajímat případem 14 zahraničních zajatců na základně. S propuštěním se podle nejmenovaného zdroje „čeká na politicky vhodnou dobu“.

Američtí představitelé došli k závěru, že někteří zajatci byli uneseni afghánskými náčelníky a prodáni za odměnu jako členové Al-Káidy, nebo zahraniční bojovníci Talibanu. USA totiž v té době nabízely 4.500 dolarů za každého „zahraničního bojovníka Talibánu“, kterého předají americkým úřadům. Kmenoví náčelníci s vidinou finanční odměny chytali kdekoho a předávali Američanům bojovníky jako na běžícím pásu.

To vysvětluje, proč Američané neustále většině vězňů nic nedokázali a brání jak soudu, tak přístupu k právníkovi.

Některé země se po dlouhé době konečně blíží dohodě o vydání svých občanů z Guantánama. Jedná se o Británii, Francii, Dánsko, Švédsko a Španělsko.

Britský právník Clive Stafford Smith, který se specializuje na lidská práva a zastupuje zadržované, uvedl, že si je jist, že už došlo k dohodě.

„Britská vláda si konečně uvědomila, že musí pomoci Američanům ze slepé uličky, do níž se dostali,“ uvedl Smith. „Tato dohoda bude zřejmě znamenat, že britští občané budou muset přiznat vinu v rámci nějakého nesmyslného obvinění a budou odvezeni do Británie, kde si odsedí trest. Avšak je velmi nepravděpodobné, že budou 2 Britové, které zastupuji obžalováni vůbec z něčeho. Oni proti nim vůbec nic nemají“ dodal.

„Američané prostě jen chtějí, aby se tito lidé přiznali, aby to vypadalo, jako že americké úřady mluvily pravdu, když tvrdily, že to jsou všechno zločinci,“ uvedl Smith. „My víme, že to je nesmysl. Neexistují proti nim žádné důkazy. Jeden zadržovaný nedělal nic jiného, než řídil školu“.