Utajená přistání letadel CIA už vyšetřuje Španělsko, Švédsko, Norsko i Evropská unie

globe-32299_960_720

Kauza přistávání tajných letadel CIA na území různých letištích Evropy nabírá na významu. Tato letadla mají podle některých informací přepravovat uvězněné lidi, které Američané zajali na různých místech světa v rámci „boje proti terorismu“. Tito lidé jsou v naprostém právním vakuu a jsou přepravování do sítě tajných věznic, které mají USA po celém světě. O věc se včera začalo zajímat několik evropských vlád.

Jako první oficiálně oznámilo zahájení vyšetřování Španělsko. Na Baleárských ostrovech (letiště Palma de Mallorca) totiž tato letadla přistála jen mezi lednem 2004 a lednem 2005 nejméně desetkrát. Španělský ministr vnitra José Maria Baroso označil situaci za vážnou a dodal, že pokud vyšetřování potvrdí přistávání těchto letadel, potom „půjde o závažné činy, které nelze tolerovat.“ Podle Barosa by jednalo o zacházení s lidmi, které je naprosto neslučitelné s demokratickým systémem. Dodal také, že by to mohlo ovlivnit úroveň vztahů mezi oběma vládami.

Další zemí, která oznámila vyšetřování přistávání letadel CIA je Švédsko. Mezi švédskými politiky totiž vyvolaly pobouření zprávy švédské tiskové agentury TT. V letech 2002 a 2005 měly podle agentury TT přistát na švédském území dva letouny, které dříve používala CIA. Gustav Fridolin ze strany zelených se nechal slyšet, že „švédský vzdušný prostor nemůže být otevřen pro komanda z Abú Ghraib.“ Švédský premiér Persson ve středu naznačil, že Švédsko by mohlo požádat USA o vysvětlení.

Dánské ministerstvo zahraničí požádalo CIA, aby se její letadla vyhýbala dánskému vzdušnému prostoru, pokud transportují tajně držené vězně, nebo létají za jinými účely, které nejsou slučitelné s mezinárodními konvencemi.

Také norská vláda požádá amerického velvyslance o objasnění okolností přistání letadla používaného CIA v Norsku.

V Evropském parlamentu došlo v minulých dnech k rozpravě o údajných tajných věznicích USA na území Evropy i letech letadel CIA. Evropský právní komisař FrancoFrattini prohlásil, že pokud by se prokázala podezření o tajných věznicích CIA v Rumunsku a Polsku, pak by to bylo „vážené porušení principů Evropské unie.“ Frattinidále řekl: „nepochybuji o dobrých úmyslech rumunské i polské vlády, ale jak víme, tajné služby mívají někdy svůj vlastní program.“

Někteří poslanci také vyjadřovali znepokojení nad skutečností, že USA v Iráku vězní na 35.000 lidí bez obvinění a právních záruk běžných v demokraciích.

Výše uvedené informace nás nutí se zamyslet nad reakcí českého ministra vnitraBublana na informaci a televizní záběry jednoho z letadel CIA v Praze na Ruzyni. Bublantehdy ujistil, že Česká republika není do přepravy vězňů zapojena. Američanů se samozřejmě nikdo z našich odpovědných činitelů neodvážil na záležitost zeptat. Prohlášením ministra Bublana celá věc pro většinu našich médií skončila. I stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer se později v televizní debatě neodvážil celou věc nějak důkladněji a poctivě komentovat. Snažil se celou záležitost zlehčit a pokud by to prý byla pravda, tak vykládal cosi „mezinárodních závazcích naší republiky vůči spojencům“. Obrázek o suverenitě naší republiky nechť si udělá z těchto reakcí každý sám.

Messin, 17.11. 2005 ZDROJE:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/11/16/AR2005111602198.html?nav=rss_nation/special

http://news.yahoo.com/s/afp/20051117/pl_afp/usattacksprisonscia_051117145433

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4434876.stm

http://www.bbc.co.uk/czech/worldnews/story/2005/11/051117_cia_flights_1020.shtml