Bill Van Auken: Zadržení „teroristů“ v Miami bylo ve skutečnosti další ukázkovou vládní provokací

globe-32299_960_720

Zatčení sedmi mužů „teroristů“ ve zbídačeném městě Liberty, které leží v těsném sousedství Miami, obklopuje řada nesrovnalostí a rozporů. Muži byli zatčeni na základě obvinění ze spiknutí za účelem „vést válku proti Spojeným státům“ což naznačuje, že stejně tak jako mnoho předchozích „teroristických spiknutí“ oznámených Bushovouadministrativou, šlo o vládou podnícenou provokaci provedenou za účelem politických cílů.

Žádné z tvrzení ohledně zadržení těchto mladých dělníků, se kterými přišla vláda a která jsou nekriticky opakována médii, nemůže být přijímané jako dobrá mince. Chatrná kriminální obvinění i senzační titulky obklopující tento případ ukazují na vystupňováníanti-demokratického spiknutí v Bushově administrativě.

Všechny náznaky této údajné nejnovější teroristické hrozby – popisované některými médii jako „dokonce větší než 11.září“ – byly vyrobeny FBI, která použila policejního agenta předstírajícího duchovního otce teroristů ke svedení těchto lidí zacílených pro zatčení.

Zatímco ministerstvo spravedlnosti prohlásilo, že zatčení zmařilo hrozbu spiknutí za účelem vyhození do vzduchu nejvyšší budovy v USA – Sears Tower v Chicagu, úřady v tomto městě ujistily jeho obyvatele, že budově nikdy žádná hrozba nehrozila.

Čtyřdílná obžaloba představená ministerstvem spravedlnosti u federálního soudu vMiami neobsahuje jedinou známku zjevného kriminálního činu, nebo prostředků jak nějaký spáchat. Krátký dokument se téměř celý skládá výlučně z údajných prohlášení učiněných obžalovanými k informátorovi FBI, označovanému v citacích obvinění za „představitele al-Kaidy.“

K uskutečnění plánu dopadení si vláda vybrala tucty ozbrojených federálních agentů, oblečených ve stejných olivových stejnokrojích a vyzbrojených automatickými zbraněmi, kteří akci uskutečnili na chudém afro-americkém předměstí Liberty – jednom z nejchudších v zemi. Liberty bylo dějištěm vzpour, které vypukly v roce 1980 po osvobozujícím rozsudku bílých policistů, kteří ubili k smrti černého motoristu.

Vládní polovojenské komando ukázalo ve čtvrtek obyvatelům obrazy obžalovaných, dožadující se informací o jejich místě pobytu. Sedm obžalovaných představuje zchudlou pracovní třídu obyvatelstva Miami, včetně haitských přistěhovalců.

Vypadá to, že FBI se na ně zaměřila, protože sestavili náboženskou skupinu, nazývanou „Seas of David“ , která údajně obsahovala prvky křesťanství a islámu. Jedním ze zločinů skupiny, byla podle náměstka ředitele FBI Johna Pistoleho skutečnost, že Seas of David „se domnívala, že vláda Spojených států nad nimi nemá žádnou právní pravomoc.“

Podle některých lidí ze sousedství žila skupina společně ve skladišti, které bylo podrobeno nájezdu FBI, a které měli používat k náboženským bohoslužbám a jako základnu operací pro stavební byznys.

Podstatné části federálního obvinění jsou sebe-usvědčující až na hranici absurdity. Mezi obviněními jsou sliby obžalovaných, kteří „přísahali věrnost al-Kaidě.“ Kdo režíroval tento slib? „Zástupce al-Kaidy“, zaplacený informátor a agent FBI.

Kromě tohoto „slibu věrnosti“ , je pouze jeden ze sedmi obžalovaných obviněn z nějakého jiného zjevného činu, mimo dovozu informátora FBI na schůzky.

Jedinou akcí, ze které je tento jednotlivec obviněn – vše ostatní jsou pouze slova – je zhotovení snímků ředitelství FBI v Miami. Kdo obstaral fotoaparát? „Zástupce al-Kaidy“ – tj. agent FBI provokatér.

Obžaloba dále obviňuje dva z mužů, že spolu se „zástupcem al-Kaidy“ jeli k obchodu vDade County na Floridě, kde byla zakoupena paměťová karta do digitálního fotoaparátu, který byla použita při zhotovení snímků budovy FBI. Dokument neříká, kdo paměťovou kartu zaplatil, ale zde není velký prostor pro pochyby.

V jedné z nejkurióznějších částí obvinění je jeden z obžalovaných, Narseal Batiste, obviněn z toho, že po agentovi požadoval různé věci pro skupinu včetně obuvi, pročež zhotovil „seznam čísel bot.“ FBI boty očividně doručila.

Náměstek ředitele FBI John Pistole připustil, že předpokládané spiknutí za účelem vyhození budovy do vzduchu bylo „více toužebnější, než operační.“ Při zátazích komand FBI nebyly nalezeny vůbec žádné zbraně ani výbušniny.

„Předešli jsme jejich spiknutí“ prohlásil John Pistole. Ale obvinění a fakta v tomto případu ukazují, že údajný záměr by nemohl nikdy existovat, pokud by ho v první řadě nenaplánovala a nepodnítila vláda.

Na tiskovce ve Washingtonu uznal americký ministr spravedlnosti Alberto Gonzales, že údajný záměr nepředstavoval žádné skutečné nebezpečí. Prohlásil, že tomu bylo proto, že autority zasáhly „v nejrannějším stádiu.“

Nucené přerušení přišlo tak „brzy“, že činitelé spojení s předpokládaným terčem spiknutí tvrzení vlády odmítli. Generální ředitelka výškové budovy Sears Tower Barbara Carleyřekla tisku toto: „federální a místní úřady nám trvale sdělují, že nikdy nenalezli žádný hodnověrný důkaz teroristické hrozby proti Sears Tower, kromě pouhých řečí.“

Její poznámky byly potvrzeny vrchním policejním úředníkem z Chicaga, Philem Clinem, který řekl: „vůbec nikdy nebyla žádná věrohodná hrozba pro Sears Towers.“

Ministr spravedlnosti Gonzales na tiskové konferenci tvrdil, že skupina z Miamipředstavovala „nový typ terorismu“ vytvořený „sbližováním globalizace a technologií.“

Co tato slova znamenají se můžeme jen dohadovat. Nejsou zde žádné známky toho, že by obvinění, kteří žili ve skladišti nejchudšího města Ameriky, měli přístup k některým z technologií a jejich předpokládaný kontakt se širším světem byl informátor zasazený FBI. Návrh, že by sedm mužů bylo „tuzemskou“ teroristickou skupinou inspirovanou kontaktem s elementy al-Kaidy prostřednictvím internetu, není podpořen žádným důkazem ani obviněními obsaženými v samotné vládní obžalobě.

Americký právník z jižní Floridy jménem Alexander Acosta médiím řekl, že obžalovaní „žili ve Spojených státech většinu života, ale vyvinuli si vůči Americe nenávist.“ Toto představuje jako důkaz zločinu.

Pro někoho žijícího v Liberty City není těžké si představit nenávist k bídě a útisku, které tam převládají, nebo přistěhovalce z Haiti opovrhující vězením a represemi, kterými Washington odměňuje ty, kteří se pokouší uniknout brutálním podmínkám uloženým americkým imperialismem na jejich původní vlast.

Nejvíce pozoruhodná je skutečnost, že se federální vláda rozhodla v této situaci vymyslet vykonstruované falešné spojení na al-Kaidu a vymyslela si „teroristické spiknutí.“

Co bylo motivem vlády pro výrobu takového spiknutí? Jakým zájmům to posloužilo? Za situace, kdy se většina Američanů obrátila proti irácké válce a směrem k podpoře odvolání amerických jednotek, se Bushova administrativa zoufale pokouší ještě jednou spojit svůj neokoloniální podnik v Iráku s údajnou „celosvětovou válkou proti terorismu“ vedenou pro obranu amerického lidu proti dalšímu 11.září.

K udržování takovéto beletrie je zapotřebí neustále a opakovaně přicházet s čerstvými důkazy o hrozbách terorismu. A to také opakovaně nastává. Každých několik měsíců je odhaleno další „spiknutí“, trvale zahrnující FBI informátory a zkrachovalé existence polapené při intrikách řízených vládou.

Do nynějška byly tyto operace zaměřeny na muslimské přistěhovalce. Například minulý měsíc byl shledán vinným pákistánský přistěhovalec S. Siraj v New Yorku. Měl plánovat vyhodit do vzduchu stanici metra Herald Square při “spiknutí“, které jak naznačují důkazy, stálo zcela pouze na návrzích informátora FBI. Agent a provokatér FBI se posmíval obžalovanému s fotografiemi obětí mučení z věznice Abú Graib a požadoval, proč by on jako muslim nemohl provést nějakou akci.

Podobně v Albaně, New Yorku před dvěma lety, rekrutovala FBI pákistánského přistěhovalce, slibujíc mu shovívavost při menších obviněních z podvodů, pro potřeby chycení dvou jiných přistěhovalců kvůli fiktivnímu plánu pomoci neexistující osobě koupit zbraň pro falešné teroristické spiknutí.

Tyto provokace a spiknutí jsou příznačné pro vládu, která je zoufalá a nemilosrdná. Čelí obyvatelstvu, které je nepřátelské jejímu politickému programu doma i v zahraničí, a proto vytváří nekonečnou sérii teroristických hrozeb za účelem zmatení a zastrašení veřejného mínění.

Messin, 28.6. 2006 ZDROJ