Americká rada pro Kosovo protestuje proti washingtonské návštěvě teroristy a válečného zločince Agima Ceku

globe-32299_960_720

Mluvčí kosovských Srbů: Ceku by měl stát před soudem, „nikoliv být s úctou přijímán v hlavním městě jakékoliv civilizované demokracie.“

Pondělí, 19.června 2006

Washington, 19.června 2006 – Americká rada pro Kosovo protestuje proti oficiální návštěvě kosovského „premiéra“ Agima Ceku. Ten má přijet přímo do Washingtonu D.C., kde se má setkat s americkou ministryní zahraničí Condoleezou Riceovou a úředníky Bílého domu.

Podle srbské obžaloby z roku 2002 nese bývalý velitel teroristické UCK Agim Ceku velitelskou odpovědnost za zavraždění 669 kosovských Srbů a 18 příslušníků jiných národnostních skupin, dále způsobení vážné fyzické újmy dalším 518 lidem (včetně mučení a zranění) a 584 únosů, kterých mnohé oběti jsou pravděpodobně po smrti. Pan Ceku byl jmenován vojenským velitelem UCK (KLA) v květnu 1999. Následujícího měsíce, po ukončení vojenských akcí mezi Srbskem a NATO, teroristé z UCK pod přímým Cekuovým velením vystupňovali útoky proti civilním křesťanským Srbům, vyhnali jich 2/3 z provincie, stejně jako Rómy, Chorvaty, Židy, Gorany a další ne-muslimy, či ne-albánce. Přes 150 křesťanských klášterů bylo zničeno, či znesvěceno.

Před svou službou v UCK sloužil pan Ceku v chorvatské armádě. Zastával velitelský post v operaci „Bouře“. Při této operaci byla v roce 1995 vyhnána doslova celá srbská populace z oblasti Krajina v Chorvatsku a bylo zabito několik tisíc srbských civilistů. Ceku také vedl známou operaci chorvatské armády v Medacké kapse (1993). Kanadští vojáci, nasazení v rámci OSN v oblasti Medaku, byli svědky brutálního řádění Chorvatů. Přes 200 srbských obyvatel zabito bizarními způsoby. (znásilněné ženy byly polity benzínem a upáleny) Viz Scott Taylor: Ceku musí stanout před spravedlností – Scott Taylor, “Ceku must face justice,” Esprit de Corps military magazine (Canada), March 27, 2006,http://www.espritdecorps.ca/Ceku%20must%20face%20justice.htm).

Americká rada pro Kosovo (www.savekosovo.org) je americká nezisková organizace. Jejím úkolem je dávat přesné informace a analýzy ohledně Kosova, které zpřístupňuje úředníkům a legislativním odvětvím vlády USA, médiím, poradním střediskům, právním organizacím, humanitárním organizacím, neziskovým organizacím a dalším organizacím i široké veřejnosti.

Messin, 22.6. 2006 ZDROJ

Přidej komentář jako první k "Americká rada pro Kosovo protestuje proti washingtonské návštěvě teroristy a válečného zločince Agima Ceku"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*