Šéfka polského letiště propuštěna, protože se odvážila promluvit o tajných letech CIA

globe-32299_960_720

Na Polsko padá čím dál větší stín podezření ohledně tajných věznic CIA a utajovaných přistávání amerických letadel, která převážejí osoby podezřelé z terorismu.

První indicií bylo rozhodnutí polské vlády, která se 23.12.2005 rozhodla utajit výsledky vyšetřování možné existence tajných věznic na území Polska. Výsledky nebyly zveřejněny i přes předchozí prohlášení polského premiéra, který 12.prosince prohlásil „výsledky zveřejníme.“

Evropská unie začala na podzim 2005 vyšetřovat tajné přelety a případné věznice CIA na různých místech Evropy. Zatímco podezřelá letadla CIA přistávala na všech možných evropských letištích od Londýna, přes Baleáry až dokonce po Prahu, podezření ohledně tajných věznic padlo nejvíce na Polsko a Rumunsko. Tyto dvě země byly také nejvíce kritizovány za špatnou spolupráci s vyslanci Evropského parlamentu.

Podle zpráv BBC z 10.11.2006 se členové delegace Evropského parlamentu, kteří v této souvislosti navštívili Polsko, nechali slyšet, že se ještě nikdy nesetkali s takovým nedostatkem spolupráce a že doslova narazili na „hradbu mlčení.“ Delegáti vyslovili podezření, že Polsko něco skrývá.

Zatím poslední závažnou indicií jsou informace Zuzany Křížové z Varšavy, které dnes zveřejnila v deníku Právo. Z článku V Polsku prý přistávala americká letadla mířící na Guantánamo se dozvídáme, že listu Zycie Warszawy se podařilo získat informace, že cílovým letištěm amerického Boeingu 373, který přistál v září 2003 na polském letišti Szymany, byla vojenská základna Guantánamo. Na stejném letišti potom přistály další a menší stroje ve službách CIA.

Podle bývalé šéfky letiště Marioly Przewlocké letadlo přistálo navzdory faktu, že takový letoun nemělo letiště vzhledem k jeho rozměrům vůbec přijmout. Przewlocká dále prohlásila, že se k letadlům nesměl přiblížit vůbec nikdo, ani letištní služba, ani celníci. Letouny stály vždy ve větší vzdálenosti od letištní budovy. Poplatky za přistání platila posádka v hotovosti (!) a nikoli pomocí kreditní karty, jak je v jiných případech běžné.

Letoun patřil fiktivní krycí společnosti Premier Executive, která existovala pouze na papíře. Przewlocká byla propuštěna poté, co údajně o záhadných přistáních vykládala francouzským filmařům.

V průběhu dnešního dne se objevily další čerstvé informace, které z polštiny přeložil Jiří Rais a jsou k dispozici zde.

Messin, 28.11. 2006

Další zdroje:

http://www.abc.net.au/news/newsitems/200512/s1537545.htm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6137472.stm