AP: Americké ministerstvo spravedlnosti uvádělo vadné údaje o teroristických kauzách

globe-32299_960_720

Lara Jakes Jordan, Associated Press

Státní žalobci na americkém ministerstvu spravedlnosti počítali čtyři roky následující po útocích z 11.září 2001 mezi protiteroristické případy porušení migračního zákona, manželské podvody a obchod s drogami, přestože je žádný důkaz nespojoval s teroristickou činností. Takový výsledek přinesl v úterý zveřejněný audit.

Celkově téměř všechny statistiky týkající se vyšetřování a případů terorismu, které zkoumal generální inspektor Glenn A. Fine byly buďto redukovány, či nafouknuty/nahuštěny.

Kontrola dále zjistila, že z 26 svazků vydaných ministerstvem mezi roky 2001-2005 byly správné/přesné pouze dva.

Mluvčí ministerstva v reakci poukázal, že počty ukazují, že žalobci ve vedení ministerstva byli většinou přesní, nebo svá data podhodnocovali – zdůrazňujíc to, co nazval snahou vyhnout se nahušťování federální teroristické statistiky.

Čísla použitá v monitoru postupu ministerstva při boji s teroristy byla ohlášena Kongresu a veřejnosti, a částečně pomohla plánovat jeho rozpočet.

„Z těchto a dalších důvodů je nezbytné, aby ministerstvo hlásilo správné statistiky související s terorismem,“ uzavřel audit.

Podle kanceláře inspektora Finea jsou zjištěná špatná data výsledkem „decentralizovaných a libovolných“ metod shromažďování nebo neshod ohledně způsobu, jak počty ohlašovat a nevypadají jako úmysl.

Chyby nicméně vedly senátora Charlese E. Schumera k otázce, jestli oddělení nepřehánělo počet teroristických kauz.

„Pokud není ministerstvo spravedlnosti schopné mít v pořádku dokonce své vlastní knihy, jak můžeme předpokládat, že dělá svou práci tak jak má? „ řekl Schumer, který sedí v právním výboru Senátu, který dohlíží na oddělení. „Ať už je to početní chyba či pokus nafouknout statistiku teroristických případů z nějakého jiného důvodu, ministerstvo by mělo ze všech stran roztřídit případy podle toho jaké jsou a nikoli podle toho jaké chtějí, abychom si mysleli, že jsou.“

Messin, 21.2. 2007 Kompletní článek zde