Indie: Do útoků v Bombaji zapletena pákistánská tajná služba ISI

globe-32299_960_720

S teroristickými útoky v Bombaji, které vloni v listopadu zaplňovaly první stránky novin byl od začátku spojován Pákistán. Při útocích zahynulo 179 lidí, včetně českého velvyslance. Vzhledem k charakteru útoku začali zasvěcenější pozorovatelé logicky přemýšlet o možném zapojení tajných služeb. V tomto případě se logicky nabízí nechvalně známá pákistánská tajná služba ISI.

A skutečně, včera oznámil ministr zahraničí Indie, že plánovači útoků byli napojeni na pákistánskou vojenskou rozvědku ISI. Indický ministr zahraničí S. Menon včera uvedl na mezinárodní konferenci v Paříži, že „pachatelé plánovali, připravili a vedli útoky z Pákistánu a organizátoři útoků byli a stále jsou klienty a výtvory ISI“.

Opět tu máme potvrzení, že za řadou teroristických útoků, hlavně těch nejvíce teatrálních, stojí ve skutečnosti tajné služby. Pákistánská ISI je navíc již roky úzce napojena na americkou CIA. Ta totiž jejím prostřednictvím podporovala a vyzbrojovala mudžáhidy v sousedním Afghánistánu na boj proti Sovětům. Jenomže spolupráce mezi rozvědkami dále pokračuje. ISI cvičila i mudžáhidy pro boj v Bosně v 90.letech proti Srbům. Tito zahraniční bojovníci se zde dopustili mnoha zvěrstev, včetně řezání hlav. Temnější je role pákistánské ISI v samotných útocích z 11.září 2001. Známá je například skutečnost, že bývalý šéf pákistánské rozvědky generál Mahmud nařídil podřízenému, aby poukázal telegraficky Mohammedu Attovi 100 000 dolarů. Mohammed Atta byl podle FBI hlavním teroristou v útocích z 11. září. Mahmud odstoupil – poté, co byla informace o převodu peněz Attovi zveřejněna v Indii, a poté, co ji potvrdila FBI. (Zdroj: The Times of India, 11. října 2001.)

Messin, 6.2.2009

Zdroj: http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/ISL421073.htm