Indie proti nezávislosti Kosova

globe-32299_960_720

Indický velvyslanec v Bělehradě Ajay Svarup řekl, že Indie bude pokračovat v podpoře teritoriální integrity a suverenity Srbska nad Kosovem.

„Indie bude podporovat Srbsko v záležitosti jeho svrchovanosti na všech mezinárodních jednáních. Náš postoj je jiným zemím dobře znám a naše pozice v mezinárodních vztazích je nyní taková, že je náš názor respektován“, řekl velvyslanec Indie.

Podle velvyslance Indie podporovala a dále pokračuje v podpoře rezoluce OSN č.1244, která Kosovo definuje jako srbské území, navzdory právní rebelii některých států vedených USA, které ji porušily.

Přes 75 procent zemí světa neuznalo nezávislost Kosova.

„Indická vláda se domnívá, že problém Kosova by měl být vyřešen mírovými prostředky, nalezením vzájemně přijatelného řešení prostřednictvím dialogu,“ řekl velvyslanec.

Podle velvyslance bylo právo na sebeurčení, které někteří citovali na podporu kosovské nezávislosti „ významné v době osvobození z koloniální nadvlády,“ a Kosovo není srbskou kolonií, ale komplikovanou částí území.

Indie nedávno v OSN hlasovala pro srbský návrh požádat Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) o posouzení, zda bylo albánské prohlášení nezávislosti legální.

Americký politický analytik John Zavales řekl Hlasu Ameriky, že rozhodnutí Mezinárodního soudního soudního dvora postaví země, které Kosovo uznaly, do problematické a prekérní situace.

„Pokud Mezinárodní soudní dvůr soud rozhodne, že vyhlášení nezávislosti Kosova nebylo v souladu s mezinárodním právem, potom se země, které ho uznaly, ocitnou v prekérní situaci. Teze o jedinečnosti případu Kosova pak totiž zůstane neudržitelná.“, řekl Zavales.

Podle Zavalese nebude Kosovo už nikdy hlavní zahraniční záležitostí Ameriky a rozhodnutí ICJ bude významné jen na „teoretické úrovni“.

Minulý týden Španělsko naléhalo, aby jednotlivé země předložily své stručné zprávy na podporu Srbska Mezinárodnímu soudnímu dvoru.

Kosovo je srbská provincie, kterou albánští násilní separatisté nelegálně vyhlásili za samostatnou v roce 2008 po etnickém vyčištění dvou třetin srbské populace, zatímco jednotky NATO, které tam jsou od roku 1999 prohlašují, že tam udržují mír. Zbylí Srbové jsou vystaveni každodením útokům různých druhů. Některé země poskytly separatistům diplomatické uznání, prohlašujíc, že provincie je „jedinečný“ případ.

Překlad Messin, 27.1.2009

Zdroj: http://www.serbianna.com/news/2009/1066.shtml