Většina Evropanů proti navyšování počtů vojáků v Afghánistánu

globe-32299_960_720

Londýn, 20.1. (Reuters) – Podle v úterý zveřejněného průzkumu se většina voličů v hlavních evropských zemích se domnívá, že jejich vlády by měly vzdorovat všem požadavkům nového prezidenta Baracka Obamy poslat do Afghánistánu více vojáků.

Průzkum vyhotovený pro významný deník Financial Times ukázal, že „jasná většina“  v Británii, Francii, Itálii a Německu se domnívá, že jejich vlády nemusí posílat více jednotek do Afghánistánu, pokud je o to Obama požádá.

Obama přitom prohlašuje, že hodlá z Afghánistánu udělat ústřední frontu boje proti terorismu a zavázal se k navýšení počtu vojáků do této oblasti, kde stále vzrůstá odpor.

Jenomže mnoho evropských spojenců se zdráhá nasadit více vojáků do stále nebezpečnější oblasti.

Podle Financial Times odporuje 60 procent Němců tomu, aby Berlín poslal do Afghánistánu více vojáků.

Ve Velké Británii, která je s více než 8.000 vojáky druhým největším přispěvatelem mise NATO v Afghánistánu, odmítá poslání dalších vojáků 57 procent lidí.

Ve Francii a Itálii je proti 53 procent lidí. Jen ve Španělsku byla většina ochotná zvažovat, zda poslat další vojáky, napsaly Financial Times.

Průzkumu v lednu 2009 se účastnilo 6.299 lidí z Británie, Francie, Německa, Itálie a Španělska. Podle všech by mělo být na prvním místě Obamova programu řešení mezinárodní finanční krize.

Obama řekl, že je ochotný změnit Bushovu politiku otevřením přímých rozhovorů s Iránem.

Nejméně dvě třetiny účastníků průzkumu v pěti evropských zemích, stejně tak ve Spojených státech, soudí, že by se Obama měl osobně setkat s hlavními osobami iránské vlády.

Průzkum dále ukázal, že se Obama v Evropě těší vysoké popularitě.

Překlad Messin, 21.9.2009

Zdroj: http://wire.antiwar.com/2009/01/19/europe-opposes-more-troops-for-afghanistan-poll/