Americký ministr spravedlnosti schválil totální izolaci Carnájeva

globe-32299_960_720

Americká vláda usilovně pokračuje ve snaze zabránit účinné obhajobě Džochara Carnájeva, obviňovaného z účasti na teroristickém útoku na maratónu v Bostonu.

Protože se na veřejnost dostala například zpráva o jeho rozhovoru s matkou, kde opětovně vyjádřil svou nevinu, rozhodla se ho vláda v polovině srpna letošního roku uvrhnout do absolutní izolace. Tato byla schválena osobně americkým ministrem spravedlnosti Ericem Holderem.
Obhájci se tedy oprávněně stěžují na tyto příliš tvrdé podmínky, které velmi zhoršují možnosti jeho obrany. Podobná omezení jsou totiž uvalována pouze na osoby, které představují „značné riziko“, že komunikace žalovaného, či kontakt s lidmi by mohly mít za následek smrt , nebo vážné ublížení na zdraví“ dalších lidí.
Podle advokátů ale vláda nepředložila žádné důkazy, opravňující jí v tomto případě k těmto zvláštním omezením.
„Vláda nepotvrdila, že by pan Carnájev od svého zatčení udělal, či řekl cokoliv vedoucího k páchání násilí, podněcování k násilí, nebo se zapojil do komunikace, představující bezpečnostní riziko“, argumentovali obhájci v podané stížnosti.
Dále konstatovali, že zvláštní režim omezí spolupráci mezi obviněným a týmem obhájců.
Ministerstvo zatím reaguje na stížnost obhájců mlčením.
Tahle zpráva je jen dalším střípkem pochybné skládačky kolem útoku v Bostonu. Vidíme zde obrovský tlak ze strany americké vlády na udržení oficiální verze. I třeba bez důkazů, jak jste mohli číst  tady v článku před několika dny.
Messin, 3.10.2013