Střelba ostřelovačů v Kyjevě: lži versus pravda

globe-32299_960_720

Stephen Lendman, Global Research

Ukrajinské pučistické úřady jsou nelegitimní. Arsen Avakov je prozatímní ministr vnitra. Ve čtvrtek lhal. Ukázal prstem na špatnou stranu.
Nehorázně obvinil legitimního prezidenta Viktora Janukovyče, jeho ministra vnitra Vitalije Zacharenka, a ruské bezpečnostní složky z přímého zapojení do střelby ostřelovačů v Kyjevě.
„Bývalá vláda země vydala zločinné rozkazy a obrovské množství lidí trpělo v „mlýnku na maso“, řekl Avakov.
Necitoval žádný důkaz, který by toto prokázal. Žádný neexistuje. Řekl, že kvůli podezření bylo zadrženo deset ukrajinských členů tzv. jednotky Black z Berkutu.
Na konci února pučistické úřady Berkut rozpustily. Jeho jednotky měly kolem 4.000 lidí. Tehdy Avakov řekl: „Berkut už neexistuje“.
Jeho členové si stěžovali na neonacistické provokace. Oni i jejich rodiny byli v ohrožení.
Jeden bývalý důstojník Berkutu řekl o výhružných nápisech na svém domě „Jsi mrtvý“, nebo „Pověsíme tě a zabijeme všechny z tvé rodiny jednoho po druhém.“
Obyvatelé Doněcku a Sevastopolu nazývají členy Berkutu hrdiny. Sevastopolský starosta Alexej Chaly řekl, že „svojí povinnost splnili důstojně, ukázali se jako skuteční muži“.
Nyní byli „předhozeni gangu nacionalistů.. Zasloužili si lepší úděl, než se jim dostalo.“
Nebyli zapojeni do střelby ostřelovačů. Jejich vlastní řady byly zasaženy. Pučističtí ostřelovači je stříleli z obsazených budov.
Zabíjeli je. Tehdy dělali svou práci se sebekázní. Jsou to hrdinové, ne darebáci.
Jasné důkazy ukazují, že euromajdanské ostřelovače neverbovali kyjevští pučisté. Nesou plnou odpovědnost za to, co se stalo. Neboli tvrzení jsou lži. Více o tom níže.
Nelegitimní šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Valentin Nalivaichenko lhal. Tvrdil, že členové ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) spolupracovali v prosinci a lednu s členy bezpečnostní služby SBU Viktora Janukovyče.
Tvrdil, že na ústředí SBU byli přítomní ruští občané, dále tvrdil, že Moskva dodala do Kyjeva zbraně a výbušniny.
Letadla Phantom naložila přes 5.000 kilogramů ruských výbušnin a jiných materiálů, které jim byly dodány, řekl.
„Přivezli prostředky k organizaci střílení a zničení našich demonstrantů na Majdanu,“ dodal.
Nebyl citován žádný důkaz podporující tato tvrzení. Žádný ani neexistuje. Nehorázná obvinění nemají žádnou legitimitu. Avakov obrátil skutečnost na hlavu. Nahradil jí lží.
Nelegitimní pučistický premiér Arsenij Jeceňuk ve čtvrtek odporně obvinil Janukovyče z přímé účasti na plánování střelby ostřelovačů v Kyjevě.
Vydal prohlášení, kde říká: „jako politik mohu konstatovat, že bývalý prezident je osobně zodpovědný a rádi bychom ho předali spravedlnosti.“
„Je nepřijatelné, když Rusko kryje muže, který je předmětem vyšetřování kvůli obvinění z masové vraždy a zločinu proti lidskosti.“
Rusko kategoricky popřelo zapojení do střelby ostřelovačů. Ministr zahraničí Sergej Lavrov to vyjádřil jasně a jednoznačně.
Citoval nezvratné důkazy o tom, že za to co se stalo, nese odpovědnost pučistický Pravý sektor. „Na tento závěr ukazuje spousta faktů. Moskva informovala západní ográny“, řekl Lavrov.
„Nemohu říci, že jsem si na 100 procent jistý, ale existuje velké množství skutečností, které svědčí právě tak,“ dodal ruský ministr. „samozřejmě, měly by se dvakrát prověřit.“
Zametání pravdy pod koberec „je nepřijatelné“. Dosazování lží horší.
Kyjevské orgány ignorují nezvratné důkazy, říká Lavrov. Legitimní vyšetření toho, co se stalo, bylo znemožněno.
Nezávislá analýza byla ignorována. Kyjevské orgány byly slepé ke komentářům estonského ministra zahraničí Urmase Paeta.
25 .února mluvil s ministryní zahraničí EU Catherine Ashtonovou.
Byli odposloucháváni. Tehdy to nevěděli. Jejich diskuse prosákla na veřejnost. Paet komentoval to, co slyšel v Kyjevě.
Potvrdil zapojení pučistů do střelby. Řekl, že „je stále silnější a silnější shoda, že za ostřelovači nestál Janukovyč, ale někdo z nové koalice.“
„Všechny důkazy ukazují“, že stříleli na lidi z obou stran. Mířili na policii i protestující. Janukovyč byl obviňován neprávem.
Zabito bylo asi 100 lidí. Dalších 900 bylo zraněno. Paet obvinil pučisty z krytí. Odmítají to vyšetřit, řekl Paet.
Chtějí potlačit důkazy. Ostřelovači byli vrazi najatí neonacisty. Janukovyč a další lidé z vlády nebyli zapojení.
12. března potvrdil Paetovo hodnocení bývalý šéf SBU Alexandr Jakimenko.   Obvinil představitele pučistů jménem Andrej Parubiy – vůdce neonacistické strany Svoboda.
„Výstřely vyšly z Philharmonie Hall“, řekl. „Za budovu byl zodpovědný majdanský velitel Parubyi.“
„Snipeři a lidé s automatickými zbraněmi „působili“ z této budovy 20. února. Podporovali odtud útok na síly ministerstva vnitra, které byly již demoralizovány a v podstatě prchaly,“ dodal.
„Když skončila první vlna střelby, mnozí byli svědky toho, jak 20 lidí opouští budovu.“
Nesli si typické vojenské tašky, používané ostřelovači a útočné pušky s optickým zaměřovačem.
Vidělo je mnoho svědků. Mohou být zapojeny zahraniční složky. Možná CIA, americké speciální jednotky, nebo agenti tajné služby.
Co se stalo, bylo dopředu dobře naplánováno. „Jedná se o síly, které provedou vše, co jim řekne jejich vedení – Spojené státy,“ zdůraznil Jakimenko.
Velitelé Majdanu prakticky žili na velvyslanectví Washingtonu, dodal. Jako šéf bezpečnosti byl připraven vydat rozkaz ukrajinským vojákům vstoupit do budovy a odstranit ostřelovače, řekl.
K tomu jsem ale potřeboval souhlas Parubiyho, vysvětlil. V opačném případě by takzvané „sebeobranné“ jednotky mohly napadnout jeho, věří.
„Parubiy takový souhlas nedal,“ říká Jakimenko. On kontroloval přísun ke zbraním používaným na náměstí Nezávislosti.
Moskva chce nezávislé vyšetřování. Chce úplné zveřejnění toho, co se stalo. Zůstává hluboké rozdělení Východ/Západ.
Ruští a nezávislí analytici provádějí vyšetřování vlastní. Odhalené důkazy budou pohřbeny.
Je plánována temná budoucnost Ukrajiny. Uvidí se, jak budou reagovat obyčejní Ukrajinci. Možná bude následovat protestní Euromajdan 2.0. Zápas o ukrajinskou duši pokračuje.
 
Závěrečný komentář
 
Ve čtvrtek oznámila ruská bezpečnostní služba (FSB), že bylo zadrženo 25 krajně nacionalistických Ukrajinců. Jsou podezřelí z plánování teroristických útoků v sedmi ruských regionech.
Mezi ně patří Rostov, Volgograd, Tver, Orel, Belgorod, Tatarstán a další.
Prohlášení FSB říká:
„V důsledku opatření přijatých na základě informací o přípravě teroristických činů na území Ruské federace ze strany aktivistů tzv. Pravého sektoru během období mezi 14. a 16. březnem, bylo zadrženo asi 25 ukrajinských občanů.“
Přiznali záměry tak učinit. Řekli, že je ukrajinská SBU poslala na fotografický průzkum ruských vojenských cvičení. Bylo jim řečeno, aby navázali kontakty s ruskými radikály.
Byli zadrženi „před spácháním jakékoliv nezákonné činnosti poškozující ruskou bezpečnost.“ dodalo prohlášení.
Byli zapojeni nejméně tři členové „Pravého sektoru“. Očekávají se další podobné podobné provokace. Pravděpodobně jsou zapojeny špinavé ruce Washingtonu.
Konfrontace Ruska nezodpovědně pokračuje. Americká válečná loď byla nasazena do vod Černého moře. Pentagon nepotvrdil, jaká loď byla vyslána.
Dva americké torpédoborce jsou v blízkosti – USS Donald Cook a USS Ramage. Oba jsou zapojeny do vojenského cvičení ve východním Středomoří s řeckým a izraelským námořnictvem.
Podle vyjádření amerických vojenských činitelů zde plní záměry „udržitelné námořní přítomnosti ve východním Středomoří a Černém moři, nicméně nemají teď k tomu nic ke zveřejnění.“
Americké námořní síly působí provokativně ve vodách Černého moře a dalším okolí. Lavrov už Pentagon kritizoval za jejich nasazení.
To je totiž v rozporu s ustanovením dohody z Montreuax (Montreaux Convention). Ta je mezinárodní dohodou z roku 1936.
Omezuje průchod válečným lodím skrz Bosporskou úžinu a Dardanely. Týká se států ležících mimo oblast Černého moře.
Lavrov vydal následující prohlášení:
„Existuje dohoda z Montreaux, která dává velmi jasná kritéria omezující rozmístění válečných lodí, které nepatří vládám oblasti Černého moře, pokud jde o tonáž a délku pobytu.
 „Všimli jsme si, že americké válečné lodě v poslední době nekolikrát rozšířily své působení za stanovené podmínky. A občas ne vždy v souladu s předpisy, které jsou stanoveny v Montreaux. „
Washington ignoruje mezinárodní pravidla, úmluvy a smlouvy. Řídí se jen svými. Dělá si, co chce. Operuje mimo zákony a právo.
Stupňující se napětí hrozí potencionálním konfliktem s Ruskem. Nejhorším ze všech možných výsledků, co by mohl následovat.
Překlad Messin, 8. 4. 2014