Jak média skrývají identitu vrahů Syřanů na území Iráku

globe-32299_960_720
Včera se objevila v médiích zajímavá zpráva. Titulky zněly asi takto: „Ozbrojenci na západě Iráku zabili 57 syrských a iráckých vojáků“. O co přesně šlo?
Větší skupina syrských vojáků a vládních zaměstnanců v pátek překročila iráckou hranici v místě Rabia. Na oblast totiž zaútočili rebelové a mnoho lidí ze skupiny tak bylo zraněných. Iráčané tedy lidi vzali do nemocnice, kde jim poskytli potřebnou pomoc.
Včera se skupina s iráckým doprovodem vracela zpátky, plánujíc překročit hranici jižněji, kde je už pod kontrolou syrské vlády. Skupina však byla poblíž syrské hranice napadena a kompletně vyvražděna „neznámými ozbrojenci“.
Nicméně podle vyjádření iráckého ministerstva obrany se jednalo o syrské rebely, kteří překročili hranici.  Tito lidé se totiž nezastaví naprosto před žádnými zločiny, navíc beze strachu, že o tom bude psát nějaký západní novinář.
Dva němečtí autoři pobývající nedávno v Sýrii se v mediálně-politickém časopise Ver.di rozepsali o dalo by se říci až zločinné práci západních novinářů v této zemi. Popisují absolutní zamlčování a přehlížení zločinů tzv. syrských rebelů ze strany těchto žurnalistů. Média se naopak snaží vytvořit mýtus o svobodomyslných rebelech, bojujícím spravedlivý boj proti „zločinnému“ režimu prezidenta Asada.
Němečtí kolegové tak popisují například případy z Aleppa, kde žurnalisté spali hned vedle tzv. výslechových místností, odkud takřka nepřetržitě zněl křik a nářek mučených. V jejich zpravodajství se o tom neobjevila ani zmínka.
Další tentokrát španělská novinářka byla svědkyní téměř umučení vyslýchaného údajného „kolaboranta“ a vyjádřila pochyby, zda vůbec přežije. Přesto dál psala o rebelech jako hrdinech bojujících za svobodu.
Jiný kolega z Británie proslul výrokem „sice popravovali, ale jinak byli opravdu velmi milí“.
Propaganda prostě opět pracuje na plné obrátky, stačí si zapnout televizi.
Messin, 5.3.2013
 
Zdroje:
 
 
 
Petr Schnur: Černobílé zpravodajství ze Sýrie očima německých žurnalistů, Právo, 22.2.2013