Včera stanul před soudem Naser Orič – bývalý velitel muslimských sil ve Srebrenici

globe-32299_960_720

Z válečných zločinů spáchaných na srbském civilním obyvatelstvu během let 1992-1995 se včera v Haagu zodpovídal Naser Orič. Jeho muži zničili a vypálili na 50 srbských vesnic v okolí Srebrenice, kde mučili a vraždili kolem 2000 lidí. Orič soudcům řekl, že se cítí nevinen a že o vraždění a zločinech nic nevěděl.

Světová veřejnost o Oričovi mnoho neví, protože v konfliktu zastupoval „správnou stranu“ – Aliju Izetbegoviče. Světovou veřejnost bylo třeba udržovat při názoru, že Srbové jsou v Bosně agresory a Muslimové oběti. Proto se v hlavních médiích hledá něco Naseru Oričovi jen velmi těžko. Bosensko-muslimské velení dokonce vyznamenalo Oriče řádem „zlaté lilie“. Se zatčením Oriče se vyčkávalo až do dubna 2003, přestože po celou dobu provozoval v klidu diskotéku ve městě Tuzla.

Několika zprávám a důkazům se podařilo překonat cenzuru US vlády a médií. Jsou tu bezostyšně a detailně líčeny zločiny proti bosenských Srbům. V Toronto Star můžeme 16.7. 1995 najít článek s názvem: „Hrůzostrašný muslimský válečník uniká bosensko-srbským silám“, který napsal Bill Schiller poté, co navštívil Oričův hlavní stan ve Srebrenici.Obrazek

Schiller píše: Setkal jsem se s ním v lednu 1994. Orič… krvežíznivý bojovník, jako křižák na bojišti, unikl ze Srebrenice před jejím pádem. Byla chladná a zasněžená noc a seděl jsem v jeho obýváku a sledoval pohoršující video verzi toho, co by mohlo mít název „Greatest Hits of Naser Orič“. Byly tam hořící domy, oddělené hlavy, prchající lidé.. Šklebící se Orič říká: „přepadli jsme je ze zálohy“ když se na obrazovce objeví množství mrtvých těl. Potom si pochvaluje ruční práci /s nožem/. Na dalších záběrech jsou vidět těla roztrhaná granáty. „Vystřelili jsme ty lidi na měsíc“ dodává Orič. Když se na obrazovce objevuje prázdné město duchů, kde jsou všude jen stopy po kulkách a kde není vidět žádná mrtvola – Orič rychle vysvětluje: „tady jsme zabili 114 Srbů“. Později jsou na kazetě nahrány typicky muslimské písně, kde muži typicky rozviklanými hlasy oslavují svého „velitele“. Později se výpady mužů Nasera Oriče konaly už zásadně v noci. Z Mladičova pohledu byly tyto útoky příliš úspěšné a bylo nutné je potlačit. Srbové pohlíželi na Oriče jako na válečného zločince.

Žalobce Jan Wubben, který měl včera u soudu zahajovací řeč zmiňoval mimo jiné, že Orič nařizoval a schvaloval „bití vězňů železnými a dřevěnými tyčemi, nucené trhání zubů a lámání čelistí“.

Na stránce ICTY je možno číst v obvinění Oriče i tak hrůzné detaily, jako močení do úst zajatce, kterému právě násilně vytrhli zub kleštěmi.

Messin, 7.10.2004, ZDROJE: http://www.un.org/icty ,http://www.serbianna.com/columns/savich/051.shtml ,http://www.serbianna.com/columns/savich/052.shtml ,

http://www.dw-world.de/dw/article/0,1564,1350407,00.html