Afghánistán – volby a drogy

globe-32299_960_720

Američané dělají pro svou loutku maximum

9. října se budou v Afghánistánu konat prezidentské volby. Hlavním favoritem zůstává dosavadní prezident Hamíd Karzáí. Tento bývalý zaměstnanec ropné firmy UNOCAL ovládá zatím za pomoci Američanů pouze hlavní město Kábul. Karzáí létá na předvolební mítinky v americkém vojenském vrtulníku a USA také platí celou jeho kampaň. „Američané chtějí, aby vyhrál Karzáí, tak zvítězí Karzáí,“ říká kábulský obchodník A. Fachruddín (Právo, 1.10.2004) Afghánec prezentuje názor, který zastává řada kábulských analytiků a místních médií. Američané se prý pokoušejí různými cestami přesvědčit Karzáího rivaly k odstoupení ve prospěch stávajícího prezidenta. Trochu to připomíná situaci v roce 2001, kdy Američané chodili s kufry plnými peněz a kupovali tak jednotlivé kmenové vůdce na svoji stranu proti Talibanu a zajistili tak vítězství „Severní alianci“, která později najednou „bleskově zvítězila“. Vítězný postup Severní aliance byl tehdy tak rychlý, jak to umožňovala rychlost jízdy jejích vozidel.

Americký velvyslanec Zalmay Khalizad nezastírá, že se s některými kandidáty sešel. Popřel však, že by jim nabízel jakékoliv obchody za vyklizení pole pro favorita „mezinárodního společenství“.

Všichni vědí, že Karzáí zvítězí. Vše je dávno domluveno v Kábulu a probíhající kampaň ostatních kandidátů směřuje spíše už k parlamentním volbám chystaným na příští rok“-( citace činitele OSN pro Právo, 1.10.2004)

 

Střelba do protivládní demonstrace

Atmosféru předvolebního Afghánistánu dokreslují nedávné události v provincii

Herát. Když Karzáí v září odvolal místního guvernéra, tak do ulic vyšlo několik tisíc osob aby vyjádřili svůj nesouhlas. Demonstranti mimo jiné skandovali hesla „Smrt Karzáímu“ a „Smrt Americe“. Afghánští a američtí vojáci odpověděli střelbou do davu. Zahynulo nejméně sedm lidí a dalších dvacet skončilo v nemocnici se střelnými zraněními. Potom byl americkou a „afghánskou“ armádou dosazen nový guvernér. (ČTK, 11. a 12.9.2004)

 

Světová zásobárna opia

Největším problémem současného Afghánistánu je ale pěstování opia. Země letos vyprodukuje rekordní množství heroinu. Afghánistán se stal jeho světovou zásobárnou. Podle OSN z Afghánistánu v současnosti pochází 75 procent heroinu v celosvětovém měřítku a dokonce 95 procent heroinu v Evropě. Loni země vyprodukovala 3600 tun opia a letošní úroda se odhaduje na 4000 tun. Talibanu se přitom podařilo snížit výrobu v roce 2001 na pouhých 185 tun. Podle agentury Reuters Taliban prostě vydal náboženský edikt a tím uskutečnil nejúspěšnější program na vymýcení opia. Jen rok předtím přitom země vyprodukovala 3280 tun. Karzáího vláda je proti drogám bezmocná. S obchodu s opiem získávají svou moc místní kmenoví vůdci, kteří si budují své soukromé armády. Jenomže ti jsou zjevně jenom jedním z prvních článků řetězu tohoto nejvýnosnějšího obchodu na světě. Nepředstavitelné sumy, které plynou z obchodu s drogami, končí nakonec uloženy v přepychových budovách bank a v rukou nejvyšších mafiánů. Člověku se ani nechce pomyslet na to, že by v za útokem na Afghánistán a svržením Talibanu stály ještě jiné zájmy, než zájmy ropných a zbrojních společností. V každém případě, pokud by bylo cílem obnovit pěstování opia, potom se výsledek povedl na výbornou. K tomu ještě dodám úryvek z článku o německých vojácích nasazených v Afghánistánu:Poklidná služba Němců je ale vykoupena mj. kompromisem, na který už několikrát upozornil německý tisk a před nímž brzy stanou i Češi. Provincie Badachšán patří k provinciím s největší produkcí opia. Jenže zatímco doma Berlín vynakládá obrovské částky na potíraní problémů spojených s heroinem vyráběným právě z opiové šťávy,vojáci sloužící v Afghánistánu dostali rozkaz do této „vnitřní záležitosti“ nezasahovat a obrovských makových polí si vůbec nevšímat. Velmi rychle by totiž mohli narazit na afghánské drogové kartely sahající až do nejvyšších pater politiky. (B. Tureček: Německý velitel se těší na české posily, Právo – 2.10.2004)

Messin, 5.10.2004