Gruzie: Tisíce lidí včera demonstrovaly proti Saakašvilimu

globe-32299_960_720

V gruzínském hlavním městě Tbilisi i dalších městech vyšly ve čtvrtek do ulic tisíce lidí. Lidé kritizovali vládu a žádali rezignaci prezidenta Saakašviliho.

George Soros sponzoroval „růžovou“ revoluci a vyplácel dokonce gruzínské vládě mzdu

Silně prozápadně orientovaného Saakašviliho dosadila k moci tzv. „růžová“ revoluce, které hlavní sponzorem byl americký finančník a spekulant maďarského původu GeorgeSoros. Časopis Týden (29.3.2004) psal dokonce o skutečnosti, že Soros dal dohromady fond, jenž bude vyplácet mzdu zaměstnancům státní správy. Prezident Saakašvili bude dostávat 1500 dolarů, ministři 1200. Podle nových vládců v Tbilisi povedou jejich, na gruzínské poměry vysoké mzdy je zmenšení korupce ve státě. Do fondu přispělaSorosova nadace a dvě tajené americké podnikatelské korporace. (http://sweb.cz/messin/soros.html)

Saakašvili vytvořil „superprezidenstký systém“, omezuje svobodu tisku a vyhrožuje „nevhodným“ politickým stranám

V týdeníku Sondy vyšel 7.7.2005 zajímavý článek „Stíny na růžové revoluci“ od Jiřího G.Müllera. Zde se můžeme dočíst, že prezident po nástupu k moci prosadil úpravy gruzínské ústavy, aby vytvořil „superprezidentský systém“ a soustředil veškeré pravomoci v exekutivě. Také v zemi postupně eliminuje plnou svobodu tisku, jež v minulosti umožnila prosadit růžovou revoluci. Od revoluce zbyly v hlavním městě Tbilisi pouze čtyři z původních šesti televizních stanic, přičemž jedna z nich byla „prodána“ bratrovi prezidentova poradce pro národní bezpečnost a druhá příteli ministra obrany. Žádosti o nové televizní licence byly zamítnuty.

Všeobecně stoupá vládní nátlak na politické novináře a investigativní žurnalistika vůbec neexistuje. Vládní tlak se projevuje i v politické oblasti. Parlament schválil zákony, podle nichž ústřední i volební komise budou sestaveny pouze z lidí jmenovaných prezidentemSaakašvilim, bez zástupců opozičních stran, což vyvolává obavy o svobodu příštích voleb.

Postoj k opozici také charakterizuje nedávné prohlášení gruzínského prezidenta, že strany, jež budou proti přítomnosti zahraničních sil na území Gruzie, či budou odmítat její členství v Evropské unii, budou „postaveny mimo zákon“.

Prezident Saakašvili se netají, že cílem jeho vlády je vstup Gruzie do NATO a do Evropské unie.

Saakašvili se neodvážil předstoupit před demonstranty

Demonstrace lidí vyjadřuje rozčarování nad ze Saakašviliho vlády, od které lidé očekávali zlepšení ekonomické situace. Saakašvili se však neodvážil předstoupit před dav a zůstal skryt v bezpečí.

„Prezident říká, že ceny potravin vzrostly jen trochu, ale to je lež. Například maso, které si nemůžu dovolit koupit dětem, stojí nyní dvakrát tolik než před dvěma lety“ říká demonstrující vdova Tamriko Georgadze, která přišla o práci kvůli položení státního podniku, kde pracovala jako inženýr. Nyní se živí jako prodavačka v kiosku.

Messin, 10.3. 2006

ZDROJ: http://www.sun-sentinel.com/news/nationworld/sfl-ageorgia10mar10,0,459077.story?coll=sfla-news-nationworld