Pád Talibanu umožnil Afghánistánu stát se znovu největším producentem surového opia na světě

globe-32299_960_720

Více než dva roky po pádu režimu Talibanu se stal Afghánistán opět největším světovým producentem surového opia na výrobu heroinu. Proti produkci opia Taliban v Afghánistánu účinně bojoval prosazováním archaického pojetí islámské společnosti zakazujícího mimo jiné užívání drog. /agentura DPA/

Od neděle probíhá v Kábulu mezinárodní protidrogová konference, která se tímto problémem zabývá. Nikdo však nevěří, že by mohla konference ovlivnit vzrůstající výrobu drog v zemi.

Na severu země se odehrává krvavý boj mezi místními veliteli o zisky ze smrtících drogových obchodů. Vůdci se nemohou shodnout na vybírání daní z prodeje opia. Dosud zahynulo nejméně 20 lidí, 40 bylo zraněno a stovky obyvatel před boji prchly ze svých domovů.

USA a Velká Británie se podle agentury AFP dlouho drogovou problematiku v Afghánistánu přehlížely.

Podíl Afghánistánu na světové produkci opia je 77 procent. Jen loni se zisky ze 3600 tun odhadují na 2,3 miliardy dolarů na nezákonných výdělcích. Tyto nepředstavitelné zisky jsou často „vyprány“ v mnoha západních bankách. Protože z těchto zisků je také často financováno kde co /žoldáci k nejrůznějšímu použití např. kosovsko-albánská UCK, čečenští radikálové apod./ mohly zde být i další skryté důvody k odstranění režimu Talibanu.

Messin