Le Monde: Chorvat Gotovina se zřejmě skrývá ve Francii pod ochranou extrémně pravicových a zločineckých kruhů

globe-32299_960_720

Chorvatský generál Ante Gotovina se podle francouzského deníku Le Monde skrývá ve Francii. Gotovina je stíhán tribunálem v Haagu za účast na masakrech srbských civilistů koncem občanské války v Jugoslávii. Jde o hlavně nechvalně známou operaci „Bouře“ z roku 1995, kdy Chorvati etnicky vyčistili Krajinu. Do Srbska bylo vyhnáno na 200.000 Srbů a stovky jich byly zavražděny. Gotovina velel celé operaci, při které byly ostřelovány z děl a letadel kolony tisíců srbských uprchlíků, vypalovány jejich domy a byl divošsky rabován jejich majetek. Staří lidé, kteří nemohli opustit své domy byli bez milosti vražděni. Toto řádění vyneslo Gotovinovi č. 3 v seznamu nejhledanějších osob tribunálem v Haagu.

Je zajímavé co tehdy k událostem v Krajině pronesl bývalý prezident Havel. Havel, který se zásadně nevyjadřoval ke zvěrstvům spáchaným Chorvaty, nebo Muslimy řekl pouze, že „z události není šťasten a že Chorvatsko reintergrovalo své ztracené teritorium a že to „nebyla ta divoká armáda Karadžičova“.

Le Monde ve včerejším vydání připomíná zprávu francouzské kontrašpionáže z 8.října 2003, v níž se uvádí, že se Gotovina zřejmě usadil na jihu Francie. Zde má pevné kontakty v extrémně pravicových a zločineckých kruzích ještě z dob, kdy působil v Cizinecké legii. V této oblasti má dostatečnou ochranu členů mafie, dokonce i místních osobností a proto zde může žít, aniž by se skrýval, a může bez zvláštních problémů cestovat do zahraničí, uvádí se ve zprávě kontrarozvědky.

Gotovina získal francouzské občanství již v roce 1979 po pěti letech služby v legii. Po obvinění u ICTY ho francouzská policie v roce 2001 na žádost tribunálu marně hledala na jihu Francie. Podle Le Monde – od té doby už nebyla nikdy oficiálně požádána o pátrání po uprchlíkovi.

Zajímavá je kriminální minulost tohoto chorvatského generála. V roce 1986 byl Gotovina zadržen ve Francii a odsouzen k pěti letům vězení za krádež šperků. V letech 1992 a 1995 byl znovu odsouzen – tentokráte v nepřítomnosti soudem v Paříži za vydírání na 2 a půl roku. V letech 1991-95 měl jak víme jinou práci, než nastoupit ve Francii k výkonu trestu. Vykonával důležitou práci pro „mezinárodní společenství“…

Messin, 4.2.2004

Přidej komentář jako první k "Le Monde: Chorvat Gotovina se zřejmě skrývá ve Francii pod ochranou extrémně pravicových a zločineckých kruhů"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*