Associated Press: Afghánistán se podle OSN stává narkostátem

globe-32299_960_720

Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) vydal dnes zprávu, ve které se uvádí, že z Afghánistánu se postupně stává „narkostát“. Ředitel úřadu Antonio Maria Costa uvedl, že síly USA a NATO nasazené v této zemi, by se měly zapojit nejen do boje proti extremistům, ale i proti obchodu s drogami. „Bylo by historickou chybou, nechat zemi napospas opiu, když jsme jí zbavili Talibanu a Al-Kaidy“ řekl Costa.

Přestože UNODC už před rokem žádal NATO a USA o větší aktivitu v této oblasti, tak se produkce opia letos zvedla o 17 procent. Celosvětový podíl Afghánistánu na produkci opia se tak zvýšil z loňských 76 na 87 procent. Produkce by dokonce byla ještě o celou třetinu vyšší, kdyby nebylo nepříznivé počasí a škůdců na rostlinách.

„Obava, že by se Afghánistán mohl zvrhnout v „narkostát“ se pomalu stává realitou“ dodal ředitel UNODC – Antonio Maria Costa. Letos se vyprodukovalo celkem 4600 tun opia. Dosavadní rekord 4600 pochází z roku 1999, tedy o rok dříve než v zemi Taliban pěstování zakázal. Costa zvýraznil kontrast při porovnání s oblastí Zlatý trojúhelník (Laos, Barma a Thajsko), kde se produkce snížila o 75 procent a bude tedy možné brzy ohlásit vyčištění oblasti od drog.

(o opatrném přístupu zahraničních jednotek k pěstování opia v Afghánistánu jsem již psal zde http://sweb.cz/messin/heroin.html )

Messin, 18.11.2004

ZDROJ: http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/ap/20041118/ap_on_re_as/un_afganistan_opium_4