Bremer se snaží omezit pravomoci výboru OSN, který má kontrolovat pohyb příjmů z irácké ropy

globe-32299_960_720

Přední britská humanitární organizace Christian Aid obvinila civilní správu v Iráku ze špatného účetnictví. Podle Britů správa nevykázala čtyři miliardy dolarů příjmů. Správa neposkytla od konce války 1.května 2003 podrobný přehled o finančních operacích v Iráku. Podle údajně opatrných odhadů musely účty správy projít příjmy z ropy, prodané před válkou v rámci programu OSN, i majetek zabavený svržené vládě. Z odhadovaných pěti miliard dolarů příjmů údajně zmizely v „černé díře“ čtyři milardy.

Christian Aid připomíná, že to dává za pravdu kritikům, kteří tvrdí, že peníze mizí na účtech amerických firem, které získaly kontrakty na obnovu Iráku.

„Podle mandátu OSN musí správa účtovat peníze, které vydává i dostává, ale nečiní to. Je možné, že peníze byly využity naprosto legálně, ale nevíme o tom ani my ani Iráčané, a to budí nedůvěru“, sdělil jeden z autorů zprávy britské agentury Dominic Nutt.Květnová rezoluce Rady bezpečnosti OSN počítá s tím, že pohyb z příjmů irácké ropy bude kontrolovat nezávislá agentura. Nejmenovaní pracovníci tohoto už sestaveného Mezinárodního a monitorovacího výboru sdělili agentuře Reuters, že se šéf civilní správy Paul Bremer pokoušel při tříměsíčních vyjednáváních pravomoci výboru omezit

Reuters