Syn vězněného na Guatnánamu byl vyveden při Bushově projevu v Austrálii

globe-32299_960_720

Americký prezident Bush hovořil 23.10.2003 v australském parlamentu o spravedlnosti, právech a o přeměně světa v lepší místo. Ahmend Habib ho poslouchal a divil se, jak to jde dohromady s jeho otcem, který je bez obvinění zadržován od loňského roku na základně USA v kubánském Guantánamu s jinými osobami podezřelými s terorismu.

Uprostřed Bushova projevu se Habib na galerii pro veřejnost, kde seděl spolu se svou matkou jako host zelených poslanců stojících proti válce, zvedl a vykřikl na řečníka: „Hej, Bushi, a co takhle práva mého otce?“. Pracovník bezpečnosti ho ihned začal vyvádět ze sálu.

Protiválečně zaměření senátoři Bob Brown a Kerry Nettle rovněž Bushe provokovali, ale odmítli odejít. Po projevu Brown Bushovi potřásl rukou a prezident nad vyrušením jen pokrčil rameny, s úsměvem a tvrzením: „Miluji svobodný projev.“

Bush říká, že každý má stejnou příležitost …Mám za to, že pokud mě skutečně respektuje, ať mi dá vědět, že všechno bude v pořádku. Já si nemyslím, že všechno bude v pořádku,“ podotkl Habib.

Mamdouh Habib (46) byl zatčen před dvěma lety v Pákistánu kvůli údajnému výcviku u teroristické sítě Al-Káida. Začátkem loňského roku byl převezen na základnu Spojených států v kubánském Guantánamu. Jeho rodina odmítá, že by měl jakékoliv spojení s teroristickou sítí Usámy bin Ládina. Trvá na tom, že v Pákistánu hledal školu pro své děti.

Habibova manželka Maha ani její čtyři děti o manželovi a otci neslyšely od doby, kdy obdržely přísně cenzurovaný dopis, který jim předal v březnu Červený kříž. „Pan George Bush říkal úžasné věci o svobodě a demokracii, o spravedlnosti a důstojnosti, ale bohužel nic z toho se netýkalo
mého manžela,“ upozornila Maha Habibová po vyslechnutí Bushova projevu v australském parlamentu. Ona i její syn s sebou přinesli dopis, který se senátor Nettle neúspěšně pokusil Bushovi předat. V něm zdůrazňují Habibovu nevinu a žádají, aby byl propuštěn, pokud nebude obviněn.
„Jestliže vláda USA soudí, že znamená hrozbu pro její bezpečnost, pak nás prosím informujte o jeho zločinu a vzneste proti němu obvinění. Pokud ne, pak ho prosím vraťte jeho rodině a jeho zemi,“ praví se v dopise.

/zdroj AP/