AFP: Američané tvrdí, že zabili 54 vzbouřenců, ale nemají žádné tělo

globe-32299_960_720

Zcela mimo zájem našich médií, včetně ČTK!!!, probíhá od úterka v zahraničních novinách kontroverze ohledně zmizelých těl 54 iráckých bojovníků, které měli Američané zabít při přestřelce v irácké Samařře 29.11.2003.

Američané oznámili, že při intenzivních přestřelkách zabili 54 vzbouřenců. Mluvčí US armády ale připustil, že nemají ani jedno tělo. V nemocnici bylo pouze 8 mrtvol iráckých civilistů, včetně dvou starých lidí a jednoho dítěte.

US brigádní generál Mark Kimmit na tiskovce v Bagdádu řekl, že 54 vzbouřenců bylo zabito, 22 raněno a 1 zatčen. Na dotaz kde jsou těla řekl: „domnívám se, že nepřátelé je odnesli pryč na svou základnu“. Když byl tázán na 8 iráckých mrtvých civilistů a tucty zraněných, které hlásili z nemocnice, odpověděl že „nemáme takové informace od zdravotnických úřadů a policie“.

US plukovník Rudesheim zase nebyl schopen odpovědět na otázku nepřítomnosti žádného z útočníků /zraněných i mrtvých/ v žádné nemocnici ani v ulicích.

Záhada se prohlubuje s prohlášením dalšího důstojníka R.Gonsalvese. Podle něho celkem 60 útočníků zaútočilo nezávisle na sobě na dva US konvoje ve městě. Další čtyři měli zaútočit samostatně na konvoj. Jestli Američané zabili 46 z nich a 11 zajali, zbyli by jen tři na odklizení těl.

Pokud se týká toho, jak přišli k počtu útočníků, Američané tvrdí, že podle počtu pálících zbraní.

Obyvatelé města řekli, že neviděli žádná těla – tedy ani 46 ani 54 mrtvých bojovníků. Irácký řidič sanitky řekl, že neviděl žádné zabité, nebo raněné útočníky ve fedajínských uniformách jak to tvrdili Američané.

Poslední vyjádření US armády /3.12.2003/ hájí svou verzi a dále tvrdí, že neví nic o obětech mezi civilisty i přes svědectví lékařů i lidí z města Samarra, kteří oznámili 8 mrtvých a tucty zraněných civilistů. Američané hájí informace od svých velitelů s tím, že jsou zodpovědní za podávání pravdivých informací.

Armáda předváděla smrtelnou bitvu jako lekci pro případné irácké povstalce. Nicméně, novinářské reportáže z místa incidentu svědčí o velké zlobě Iráčanů po zabitích civilistů.

„Kdybych měl zbraň, sám bych na Američany zaútočil“ řekl irácký obchodník a svědek události Satar Nasiaf pro úterní New York Times. „Američané stříleli na všechny strany“ , dodal.

/Zdroje AFP 1-2.12.2003, Editorandpublisher.com 3.12.2003/