Irák: víc mrtvých, než se odhadovalo?

globe-32299_960_720

Právě v týdnu, kdy v americkém Kongresu mluvil o situaci v Iráku generál Patraeus byl zveřejněn nový výzkum. Ukázal, že od roku 2003, kdy byla zahájena invaze do Iráku, bylo zavražděno více než milion občanů Iráku. Předchozí odhady udávaly čísla o polovinu nižší, jako například studie vydaná v magazínu Lancet v říjnu loňského roku, která operovala s číslem 654 965. Za oběťmi navíc nestojí až tak bomby v autech… ale střelné zbraně.
Nový smutný údaj přinesla britská agentura O.R.B., která zkoumá veřejné mínění v Iráku od roku 2005. Ve spolupráci s partnerskou iráckou agenturou bylo dotázáno 1 461 obyvatel země starších 18 let. Položena jim byla následující otázka: Kolik členů vaší domácnosti, pokud vůbec, zemřelo od roku 2003 v důsledku konfliktu v Iráku (tedy následkem násilí, nikoli přirozenou smrtí, jako například kvůli stáří)? Prosíme, mějte na paměti, že jsou míněni jen ti, kdo skutečně žili ve vašem domově.
Odpovědi vypadaly následovně:
Žádný ze členů domácnosti: 78%
Jeden: 16%
Dva: 5%
Tři: 1%
Čtyři a víc: 0.002%
S ohledem na to, že podle sčítání obyvatel je v zemi 4 050 597 domácností, údaje předpokládají, že od invaze v roce 2003 zemřelo v zemi kvůli konfliktu 1 220 580.
Detailní analýza tvrdí, že jednoho člena ztratila každá druhá domácnost v Bagdádu, což je údaj, který je významně vyšší než v dalších oblastech země (následuje Diyala – 42% – a Ninewa – 35%).
Výzkum se zabýval rovněž konkrétními příčinami úmrtí. 48 procent zemřelo kvůli střelbě, 20 procent kvůli bombě nastražené v automobilu, 9 procent kvůli leteckému bombardování, 6 procent kvůli nehodě a 6 procent kvůli výbuchům jiného druhu (děla…).
Podstatné je, že zatímco novinové titulky stále zdůrazňují tragické dopady náloží v automobilech a bombardování, daleko vyšší procento lidí bylo zabito střelnými zbraněmi.
Počet zabitých podle odhadů průzkumu převýšil počet obětí genocidy ve Rwandě v roce 1994 (800 tisíc). Jeden milion lidí byl navíc zraněn. Pokud jde o migraci, z milionů obyvatel, které opustily své domovy, se 52 procent přestěhovalo v rámci Iráku, zatímco 48 procent překročilo jeho hranice, zejména do Sýrie.
Pokud jde o ty, kteří zůstali v zemi, ačkoli 81 procent popisuje dostupnost základních potravin jako chleba a zeleniny jako „slušná/dobrá“, 54 procent je považuje za „drahé“.
Výzkum veřejného míněn byl veden O.R.B. S tím, že jeho výsledky jsou postaveny na osobních rozhovorech. Standardní tolerance chyb činí + 2, 4 procenta. Pokrýval 15 z 18 gubernií země, z bezpečnostních důvodů byly vyloučeny gubernie Karbala a Al Anbar, úřady Irbilu odmítly vpustit na své území výzkumný tým. Rozhovory se odehrály mezi 12. a 19. srpnem 2007.
Detailní výsledky najdete na www.opinion.co.uk/newsroom.aspx .

21.9.2007 ZDROJ