V Bělehradě se vzpomínalo na oběti chorvatské operace v Medaku

globe-32299_960_720

Tento víkend se v bělehradském kostele sv. Marka uskutečnila vzpomínková bohoslužba za přibližně 100 srbských obětí chorvatské operace v oblasti takzvané Medacké kapsy.

Mše byla sloužena za duše mrtvých civilistů, vojáků i policistů, kteří byli zabiti v chorvatské oblasti Lika před 14 roky.

Chorvatský útok proti vesnicím jižně a jihovýchodně od Gospiče trval od 9. do 7.září 1993.

Nevládní organizace včetně Veritas uvádějí, že počet mrtvých a zmizelých etnických Srbů po útoku byl 88, včetně 46 vojáků, 8 policistů a 36 civilistů.

Další organizace pro uprchlíky uvádějí číslo 103, zatímco 5 osob stále zůstává pohřešováno.

26 obětí bylo starších 60 let a 17 obětí bylo ženského pohlaví. Při útoku nebyli žádní zranění, zatímco tehdejší zprávy z bojiště říkaly, že srbské vesnice byly „etnicky vyčištěny taktikou spálené země.“

Medacká tragédie se odehrávala před očima vojáků OSN v oblasti, kteří poprvé opustili pozice nezaujatých pozorovatelů a utkali se chorvatskými jednotkami a policií, aby zastavili teror proti srbskému civilnímu obyvatelstvu.

Podle UNPROFOR bylo zraněno několik kanadských vojáků, zatímco chorvatská armáda měla ztráty až 30 mužů.

Když po třech dnech bojů převzali konečně kanadští vojáci OSN kontrolu nad Medackou kapsou, jejich velitel Jean Cot řekl, že „ve vesnicích nebyly žádné známky života, žádní lidé, žádná zvířata, zničení bylo kompletní, systematické a záměrné.“

Medacká kapsa je dnes pustina zarostlá křovím. Mají tu domov pouze dva z původně 500 zde žijících Srbů, kteří zde žili před 14 lety.

Haagský žalobce obvinil bývalého chorvatského hlavního vojenského velitele generála Janka Bobetka a dále generály Rahima Ademiho (kosovský Albánec) a Mirko Norace z válečných zločinů v oblasti Medacké kapsy.

Generál Stepan Stipešic a současný premiér Kosova Agim Ceku byli také do akcezapojeni, ale nikdy obviněni nebyli.

Bobetko mezitím zemřel, zatímco Ademi a Norac jsou souzeni v Záhřebu poté, co ICTY jejich případy předal v září 2005 Chorvatsku.

Obžaloba oba obviňuje ze zavraždění 32 civilistů, jednoho válečného zajatce a svévolného zničení několika stovek domů.

A zatímco Ademi byl propuštěn k přípravě své obhajoby na svobodě, Norac si v současnosti odpykává trest 12 let vězení poté, co ho v roce 2003 odsoudil soud v Rijece za organizování poprav desítek srbských civilistů v oblasti Gospiče na podzim 1991.

Překlad Messin, 11.9.2007 Zdroj

Přidej komentář jako první k "V Bělehradě se vzpomínalo na oběti chorvatské operace v Medaku"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*