Další záhadná smrt amerického vojáka v Iráku

globe-32299_960_720

Greg Mitchell, Editor and Publisher.com

Skoro od začátku americké invaze do Iráku v roce 2003 jsem zaznamenával úmrtí téměř jednoho tisíce amerických vojáků, kteří v této válce zemřeli „nezaviněním nepřítele“. To zahrnuje nemoci, nehody, přátelskou palbu a sebevraždy. Byla to často osamocená a smutná práce. Jak se v posledních pár letech zvýšil počet hromadných turnusů (střídání pobytů), narostl počet sebevražd, což bylo pro mě zvláště zajímavé.

V pátek 12.4. 2004 se objevila další záhadná smrtelná nehoda, nezaviněná nepřítelem. Byl to Jeremiah Hughes. Armáda jí vyšetřuje a možná nikdy nezveřejní svá zjištění.

Jenže poslední „mód“ ikona (něco jako obrázek nálady) na Hughesově internetové stránce na MySpace, jak jsem dnes zjistil, byla zamračená – s poznámkou: „Crushed“ („rozdrcen/zlomen“).

Vojenský specialista Jeremiah Hughes (26) odešel do Iráku v prosinci s brigádou Stryker z Havaje – tři roky po předchozím pobytu (turnusu, střídání). Článek v Honolulu Advertiser z 12.dubna cituje prohlášení z jeho stránky na MySpace těsně předtím, než byl nasazen: Hughes tam píše o tom, kam se chystá a co ho čeká. Stěžuje si na to, jak to celé nenávidí, včetně dlouhého odloučení od své ženy a přátel. Má obavy ze střelby, atentátů povstalců a všech těch věcí.

Pentagon oznámil, že Hughes zemřel ve středu v Baladu (Irák) na „zranění utrpěná v nebojovém/civilním incidentu v Abú Ghraib“. Jeho manželka ho přežila.

Jak jsem psal, často jsou to až místní noviny, které jako první odhalí skutečnou příčinu smrti, když shromažďují informace od příbuzných a přátel. V mé nové knize o Iráku a médiích je několik kapitol o těchto smutných případech, včetně příběhu Alyssy Petersonové (na který jsem zde nedávno upozornil), která si vzala život po odmítnutí zapojit se do výslechů doprovázených mučením.

Nová kniha Grega Mitchella má název „Tak špatně na tak dlouho: Jak tisk, vědátoři – a prezident – selhali v Iráku.“ Kniha obsahuje úvodník od Bruce Springsteena a předmluvu napsal Joe Galloway.

Překlad Messin, 16.4.2008

Zdroj: http://www.editorandpublisher.com/eandp/news/article_display.jsp?vnu_content_id=1003789000