Kdo stojí za tzv. sektářskými bombovými útoky v Iráku?

globe-32299_960_720

Iráčan, který si nepřál být jmenován, prohlásil, že Američané prováděli atentáty a bombové útoky na iráckých tržištích, aby rozdmýchali sektářské boje mezi Iráčany. Tento svědek pracoval s Američany asi dva a půl roku a pak se mu podařilo jim uniknout do oblasti mimo Bagdád, kde, jak doufá, ho nedostanou.
Bývalý irácký kolaborant vzpomíná: „V roce 1991 jsem byl vojákem Irácké armády a během ústupu z Kuvajtu jsem se rozhodl spolu s desítkami dalších vyhledat azyl v Saúdské Arábii. To byl začátek cesty, na jejímž konci jsem byl odveden do americké armády, protože americké vojenské výbory vybraly řadu Iráčanů, kteří se chtěli jako dobrovolníci k Američanům připojit a být dopraveni do Ameriky. Byl jsem jedním z nich.“
V roce 1992 jsem se dostal do Ameriky, přesněji řečeno na ostrov, kde většina zařízení patřila armádě. Byl jsem s řadou dalších Iráčanů, mezi nimiž byl i bývalý guvernér Nadžafu Adnán adh-Dharfí. Dostali jsme vojenský výcvik a intenzívní výuku angličtiny a toho, jak provádět úkoly jako vraždy apod.“ Během invaze v roce 2003 a následné války byl dopraven zpět do Iráku, aby tam prováděl zvláštní úkoly ukládané mu Američany.
„Během poslední války, která vedla k okupaci Iráku, jsem patřil ke skupině, která získala v Americe výcvik v tom, jak šířit chaos v řadách Irácké armády. Byli jsme do Iráku dopraveni přes saúdskoarabskou hranici. Oblékli jsme si uniformy Irácké armády a naším úkolem bylo šířit mezi Iráčany pověsti, že americká armáda je už v tom a v tom městě nebo že už je na okraji Bagdádu, a podobné věci, které přispěly k rychlému kolapsu iráckých sil.
Naše jednotka se usadila v prezidentském paláci v Azamíji. Bylo nám dovoleno jednou za měsíc navštívit rodiny a příbuzné, a tak jsem mohl navštívit svou rodinu v Madínat as-Sadr ve východním Bagdádu. Ale pak se všechno začalo zhoršovat a ozbrojenci začali střílet po každém, kdo vyšel z paláce. Žádal jsem svou rodinu, aby teď chodila do paláce ona, abych se s nimi mohl vidět. Mým úkolem bylo konat stráž, ale po čase se situace změnila a americké okupační síly mne přidělily k jednotce, která prováděla na bagdádských ulicích vraždy.
Naším úkolem bylo provádět vraždy jednotlivců. Americká okupační armáda nám dodávala jejich jména, fotografie a plánky jejich každodenních pohybů do a z místa bydliště a od nás se očekávalo, že zabijeme šíitu např. v Azamíji, sunnitu v Madínat as-Sadr, atd.
Jakmile některý člen jednotky udělal chybu, byl zabit. Tři členy mého oddílu zabily americké okupační síly, protože se jim nepodařilo zavraždit v Bagdádu sunnitské politické představitele. Američané, kteří jim to nařídili, je zlikvidovali. To se stalo přede dvěma roky.“
Američané tuto jednotku používali na „špinavé práce“. Jednotka byla složená z Iráčanů, Američanů, cizinců a z bezpečnostních oddílů, které byly rozmístěny po Bagdádu a dalších iráckých městech. Neprováděla pouze atentáty, některé její části se specializovaly na kladení bomb a přípravu aut naložených výbušninami na ulicích a tržištích. Též prováděla operace, při nichž byly zatýkány osoby, které chtěli Američané dostat živé.
Podle svědkova líčení „kladení bomb a odpalování výbušnin na tržištích se provádělo různými způsoby, nejznámější a nejoblíbenější mezi americkými vojáky bylo umisťování bomb do aut, která byla na kontrolních stanovištích prohledávána. Další možností bylo umístit bomby do aut během výslechů. V tom případě byla vyhlédnutá osoba povolána na jednu z amerických základen, bomba byla umístěna do jejího auta, a dotyčná osoba byla pak požádána, aby jela na policejní stanici nebo podobně, a tam bylo její auto odpáleno.“
Svědectví bývalého kolaboranta koresponduje s některými západními zprávami, které odhalily zapojení amerických vojenských sil do bombových útoků na irácké civilisty. Britský novinář Robert Fisk se podle zprávy Irácké rady ulamá nedávno setkal v Sýrii s Iráčany, kteří tvrdili, že podobné „černé operace“ prováděli Američané.
Egyptský novinář a bývalý vydavatel listu Al-Ahrám Muhammad Hasanajn Hajkal rovněž v rozhovoru pro al-Džazíru uvedl, že existují žoldáci, kteří svým počtem a vybavením prakticky tvoří druhou pravidelnou americkou armádu v Iráku. Podle něj se tato síla nyní nazývá „Maltské nože“ a stojí za řadou útoků namířených na irácké civilisty. V jejich řadách pracují podle něho Iráčané a Libanonci.

Zdroj: http://heyetnet.org/…vilians.html

Překlad: Tereza Spencerová, www.czechfp.cz