Madaleine Albrightová navštívila tribunál ve stejný den, kdy soudci schválili možnost vnutit Miloševičovi obhájce

globe-32299_960_720

Německý list Junge Welt zveřejnil 30.8. 2004 rozhovor s jedním z dvojice takzvaných „přátel soudu“. Bělehradský advokát Branislav Tapuškovič, který spolu s Britem Keyem tvoří tuto dvojici, mají nezávisle sledovat přelíčení a kdykoliv to považují co potřebné – mohou vyjádřit názor.

List pokládal Tapuškovičovi otázky týkající se úmyslu tribunálu vnutit Miloševičovi obhájce proti jeho vůli.

JW: Tajemník ICTY se na vás nedávno obrátil s prosbou, zda byste souhlasil, abyste byl uveden na seznamu advokátů, kteří by byli potencionálními kandidáty pro určení vnucených obhájců pana Miloševiče. Byl jste překvapen tím, že se soudci vracejí k této otázce, přestože pan Miloševič se úspěšně obhajoval sám v první polovině procesu? A co jste si ve skutečnosti o této věci myslel?

Tapuškovič: Byl jsem překvapený. Vždyť o kdyby Miloševič byl nemocný a dokonce měl po celou dobu obhájce, přelíčení by se nemohlo konat, dokud nemoc trvá. Návrh obžaloby, aby se využilo videospojení, je nesmyslný. (Tribunál zvažuje, že Miloševič by přelíčení sledoval pouze na monitoru z cely) Video nemocného člověka nemůže učinit schopným účastnit se procesu.

JW: Proč jste žádost odmítl?

Tapuškovič: Respektoval jsem ustanovení čl. 21 bod 4/d statutu ICTY, podle kterého je každému obžalovanému garantováno právo, že bude souzen v jeho přítomnosti, a že se osobně obhajuje.

JW: Vzpomínám si, že se k vám soud občas velmi hrubě choval, když jste úspěšně spojoval fakta s průběhem svědectví svědků obžaloby. Jednou vás dokonce obvinili, že obhajujete Miloševiče. Chcete to komentovat?

Tapuškovič: Já jsem to tak nebral. Mojí povinností bylo, abych především zdůrazňoval polehčující skutečnosti, které vyplývají z písemných důkazů, které jsem měl od obžaloby. Konečně není to můj problém, jak se soudci vůči mě chovali.

JW: Co si myslíte o stanovisku, že obžalovaný je příliš nemocný, aby se sám obhajoval, ale dostatečně zdravý na to, aby soudní jednání vydržel? Je to obvyklé?

Tapuškovič: O stavu zdraví rozhodují výlučně lékaři a podle mého názoru to je pro soud zavazující. Jestliže lékaři potvrdí, že je Miloševič nemocný a není schopen se sám obhajovat a zúčastnit přelíčení, přelíčení se nemůže konat. Jednoduše – obžaloba si nemůže vybírat.

JW: Kritici tvrdí, že vnucení obhájce panu Miloševičovi je ve skutečnosti snaha, aby se mu znemožnilo, aby uvedl své argument a své svědky. Jaký je váš názor?

Tapuškovič: Soudní jednání nemůže být regulérní, jestliže Slobodan Miloševič nepředloží svoje důkazy.

JW: Co si myslíte o skutečnosti, že bývalá ministryně zahraničí USA Madaleine Albrightová navštívila tribunál právě začátkem července ve stejný den, kdy soudci schválili možnost nuceného obhájce?

Tapuškovič: Můžeme se o tom pouze dohadovat, ale můj postoj byl vždy tento: politika nesmí ovlivňovat práci jakéhokoliv soudu.

ZDROJ: http://www.jungewelt.ipn.de/2004/08-30/018.php

Messin, 2.9.2004