Další ubohý článek o procesu s Miloševičem v našem tisku

globe-32299_960_720

Článků o procesu s Miloševičem je v našem tisku jako šafránu, proto se každý také hned stane středem mé pozornosti. V posledním vydání barevného týdeníku MF Plus (40/2004) se jeden objevil. Už titulek článku „Lid versus Miloševič“ něco napovídá a trochu mi připomene jeden z titulků deníku Mladá fronta Dnes z doby kdy začínal „proces století“ s názvem „Svět soudí Miloševiče„.

Hned kontroluji autora, jeho jméno zní Petr Vasovský. Přestože mám přehled téměř o všech autorech píšících u nás články o bývalé Jugoslávii, toto jméno mi nic neříká. Obsah článku jen potvrdí mé mínění o autorovi – o Balkánu neví o nic víc, než průměrný konzument hlavních médií.

Podle autora předstoupil v létě ( proces probíhá už roky a v létě pouze konečně začala obhajoba) před soud „největší válečný zločinec od konce druhé světové války„. Vasovský ve své naivitě dále píše, že „jedno srpnové pondělí letošního roku, kdy se na Haag upřela ať už přímo, nebo prostřednictvím televizních kamer, pozornost statisíců lidí. Nebo alespoň těch, kterým něco říká slovo spravedlnost„. Autor dále cituje Chrise Stephena z Guardianu: „Postavit Miloševiče před soud za jeho zločiny znamená vytvořit zcela novou úroveň práva“. (jakou, to jste si měli možnost přečíst už několikrát na mých stránkách). Vasovský cituje opět Stephena: „K doživotí by byl odsouzen pouze z nepatrného výčtu svých činů. Už se z toho nedostane. Jediné z čeho by se mohl vyvléknout je genocida.“ Najít si o procesu nějaká skutečná a zajímavá fakta bylo pro Vasovského asi zbytečným luxusem, který český čtenář nepotřebuje. V článku se proto nepíše vůbec nic o vývoji procesu, o problémech obžaloby cokoliv dokázat, ani o vnuceném obhájci, který byl jmenován v záměru omezit Miloševičovu obhajobu a raději ho umlčet. Nic o vypínání mikrofonu ani tajných svědcích a svědectvích, která byla cenzurována (Clark).

Autor dále dokazuje své přesvědčení o jednoduchém scénáři ve stylu za všechno může Miloševič. Zde je opět ukázka: „byl tvůrcem barbarského režimu, který přivedl celou oblast do hrůzné války a zničil Jugoslávii jako suverénní stát“.

Vasovský má jasno. Zřejmě nic netuší o předčasném uznání samostatného Chorvatska pod fašistoidním Tudjmanem, které začalo s terorem proti Srbům a odebralo jim i právo volit. Nic neví o prohlášení Tudjmanova vyslance Mesiče když se vrátil vítězně do Záhřebu a prohlásil : „splnil jsem úkol, Jugoslávie už neexistuje“. Neví nic o tom, jak muslimský vůdce Izetbegovič stáhl na radu nedávno zesnulého amerického diplomata Zimmermana svůj podpis pod dohodou o Bosně, ve které stálo, že všechny národy Bosny budou mít stejný podíl na vládnutí v zemi. Potom vypukla válka.

Pane Vasovský, Jugoslávii nezničil Miloševič. Než takovéhle články, tak potom raději žádné. Články tohoto typu pokračují ve vymývání mozků zmatených lidí, kteří nemají v dnešní hektické době čas, aby si sehnali nějaké hodnověrné informace a jsou odkázáni na „svobodná média“.

Messin, 8.10.2004