Po týdenní pauze pokračovala za poslušného mlčení hlavních médií Miloševičova obhajoba

globe-32299_960_720

V úterý 8.2.2005 pokračovala v nizozemském Haagu Miloševičova obhajoba. Minulý týden byla přestávka, protože Miloševič měl chřipku.

Miloševič vypadal zdravě a odpočinutě, když se dotazoval Mitara Balevice – bývalého úředníka SPS v kosovské Prištině.

Balevic sdělil soudu, že albánští teroristé se zaměřovali na nealbánce, Albánce loajální vůči státu a na Albánce, kteří byli v etnicky smíšených svazcích.

Dosvědčil, že albánští teroristé využívali zastavení palby (příměří) stanovené dohodou Miloševič-Hoolbroke. Balevic dosvědčil, že zastavení palby bylo závazné jen pro srbskou stranu, a že UCK pokračovala v jejích aktivitách, zatímco policie a armáda se vrátila do kasáren.

Balevicovo svědectví souhlasí s výpovědí svědka obžaloby – UCK velitele Shukri Buji, který potvrdil, že UCK využívala příměří k získání zbraní a k provádění výcviku (Přepis procesu s Miloševičem – strana 6360, 6.června 2002)

Balevic svědčil o krutostech páchaných UCK. Svědčil o táboru UCK v obci Klecka, poblíž Prištiny. Řekl, že v roce 1998 tam UCK popravila více než 20 srbských civilistů včetně žen a dětí. Dále řekl, že UCK používala k likvidaci těl pece, aby se zbavila ostatků – podobně jako nacisté.

Dále svědčil o masakru civilistů v kavárně Panda ve městě Pec, kde UCK zaútočila granáty 14.prosince 1998 a zabila šest mladých Srbů.

Pokud jde o jugoslávské a srbské síly, tak Balevic dosvědčil, že „chránily albánskou i srbskou populaci bez rozdílu“. Balevic nikdy neviděl nikoho z bezpečnostních složek zacházet s Albánci zle. Dokonce potvrdil, že pomoc původně určená srbských uprchlíkům z Bosny a Chorvatska, byla předávaná etnickým albánských uprchlíkům v Kosovu.

Mitar Belevic, kterému je dnes 76 let, je nyní sám uprchlíkem. Na konci června 1999, po příchodu KFOR, byl vyhnán ze svého domova a všechen jeho majetek byl vypleněn, nebo zničen.

To už bylo podruhé, co byl Balevic vyhnán z Kosova. V roce 1941 byl Balevic s rodinou vyhnán z Kosova kosovsko-albánskou jednotkou SS.

Miloševič se zeptal Belvice, jaká okupace byla horší. Okupace NATO, nebo nacisty? Balevic odpověděl, že albánský terorismus je intenzivnější pod okupací NATO.

Poté začal svědka vyslýchat žalobce Nice, který začal výslech tím, že se neúspěšně pokusil svědka označit za proti-albánského rasistu. Balevic byl opatrný a vždy rozlišoval mezi normálními Albánci a albánskými teroristy.

Nice citoval informaci, kterou vyhotovily nacistické okupační jednotky v Bělehradě a obvinil Balevice ze zveličování množství vyhnaných Srbů z Kosova kosovskými nacisty. Balevic, stejně jako většina srbských historiků tvrdí, že bylo vyhnáno přibližně 200.000 Srbů. Zatímco žalobce Nice prohlašuje s odvoláním na slova nacistického důstojníka, že vyhnaných Srbů bylo pouze 40.000.

Poté, co se Nice pokoušel minimalizovat zločiny nacistů, se pustil do slabého pokusu napadnout důvěryhodnost svědka. Nice četl úryvky z dokumentů ICG (propagandistická organizace, která se v současné době pokouší podpořit samostatnost Kosova, pozn. mess) a úryvky ze zpráv OSCE. Když svědek nebyl schopen potvrdit, co bylo psáno v těchto dokumentech, obvinil ho Nice, že má „výběrovou paměť“.

Přes Niceovy urážlivé žaloby, neschopnost svědka potvrdit obvinění dělaná ICG neznamená, že svědek má „výběrovou paměť“. Může to stejně tak znamenat, že ICG má špatná fakta, nebo že její „fakta“ neexistují.

Pan Nice pokračoval v tvrzeních, že Miloševičova návštěva na Kosově Poli v roce 1987 a jeho další řeč v roce 1989 měly provokovat srbský nacionalismus. Jenomže vše, co Nice prohlašoval bylo k ničemu po tom, co Miloševič přehrál kompletní záznamy obou vystoupení na videokazetách během hlavního výslechu Balevice a každý kdo pásky sledoval mohl vidět, že Miloševič žádný nacionalismus nevyprovokovával. Bylo tomu naopak.

Podle jiných zpráv nebylo dvěma právníkům, kteří byli jmenovaní tribunálem Miloševičovi proti jeho vůli, dovoleno odstoupit. Steven Kay a Gillian Higginsová už o to žádali minulý rok, ale žádost byla v prosinci 2004 odmítnuta a nakonec zamítnuta soudcem Theodorem Meronem – předsedou soudu. I přes právní argumenty Meron odmítl jejich opakovaným žádostem vyhovět.

Odhalené manipulace v britském dokumentu

Ve středu 9.2.2005 jednání pokračovalo dokončením výslechu Mitara Balevice. Žalobce Nice promítal na videu krátké ukázky z dokumentu BBC „Smrt Jugoslávie“. Nice se pokoušel vyvrátit svědectví ohledně Miloševičovy návštěvy na Kosově Poli 1987. Bohužel pro žalobce, tlumočníci tribunálu odhalili film jako podvod. V dokumentu byl rozhovor s Miroslavem Solovicem a při čtení anglických titulků při rozhovoru, získáte dojem, že štěrk byl úmyslně dopraven na místo, aby jej demonstranti mohli házet na policii. Jenomže anglické titulky neodpovídají tomu, co bylo skutečně řečeno. Solovic totiž doslova o štěrku říká, že byl přivezen „rozšíření vozovky“. Jinými slovy, štěrk byl přivezen, aby byl položen na zem k rozšíření silnice.

Další zajímavá falzifikace v dokumentu BBC, byla překladateli tribunálu odhalena v souvislosti s projevem Miloševiče k davu. Miloševič reagoval na násilí policistů proti několika lidem ve shromáždění slovy:“nikdo vás nesmí bít“. (nobody must beat you)Jenomže titulky BBC zněly: „nikdo už vás nebude bít“ (nobody will beat you again). BBC uvedla slovo „again“(zase, opět) , přidala budoucí čas a tím zkreslila sdělení do určité formy hrozby, či vyhrožování. (Tento výrok je široce používán propagandisty s tím, že měl vyprovokovat srbský nacionalismus, pozn. mess)

Toto opravdu uvádí důvěryhodnost tohoto filmu v pochybnost. Žaloba přitom přehrála jen několik krátkých úryvků. No a jestliže se takové množství zfalšovaných titulků nalézá v tak malé ukázce filmu, představme si jak musí vypadat jeho zbytek.

Dalším svědkem má být bývalý jugoslávský diplomat Vladislav Jovanovič. Jednání bylo ve čtvrtek zrušeno, protože Miloševič má stále horečku od chřipky. Žalobce Nice, který je takový malý teoretik spiknutí, se nechal slyšet, že to je Miloševičův „způsob“ jak získat více času na svojí obhajobu. Patrně se na tomto „spiknutí“ účastní i lékařský personál OSN, protože ti totiž vydali zprávu, že má chřipku…

Messin, 11.2.2005 ZDROJ: www.slobodan-milosevic.org