Haag: Žalobce Nice se neúspěšně pokusil vydávat jiné osoby za původní svědky z nahrávek z roku 1999

globe-32299_960_720

Dne 28.2.2005 pokračovala Miloševičova obhajoba výslechem svědka dr. Andrice, při kterém se mimo jiné žaloba snažila snížit důvěryhodnost dříve promítaných rozhovorů s uprchlíky. Žaloba například tvrdila, že sehnala stejnou ženu, která na videokazetách činila prohlášení o důvodech útěku z Kosova. Ta žena údajně žalobě popřela to, co říkala na nahrávce z roku 1999. Jednalo se zde o to, zda uprchlíci prchali před bombardováním a boji mezi YU armádou a UCK, či před srbskými silami.

Jenomže soudce Kwon srovnal obě výpovědi a zjistil zajímavou věc. Jméno ženy, kterou sehnala obžaloba se hláskovalo zcela jinak a navíc měla úplně jiné datum narození. Zřejmý závěr tedy je, že se nejedná o stejnou osobu, která učinila výpověď v roce 1999.

Dalším případem byla nahrávka, kterou přinesl žalobce Nice a na níž vystupoval další údajný svědek, který měl být osobou z původní nahrávky z roku 1999. Je zvláštní, že muž na videu se osobě z původní originální nahrávky z roku 1999 vůbec nepodobal. Dr. Andric a dokonce i soudce Robinson vyjádřili pochybnosti, pokud se týče identity této osoby. Muž na pásce prohlašoval, že je tím samým mužem z nahrávky z roku, ale vůbec tak přitom nevypadal. Přesto vyprávěl divoce znějící a nesmyslný příběh o tom, proč učinil původní výpověď na nahrávce z roku 1999. Důvodem prý bylo, že za traktorem se tehdy schovávali “Arkanovi muži, Šešeljovi muži, Červené barety a jugoslávská armáda” a někdo měl prst na spoušti.

Dr.Andric, který byl v roce 1999 při natáčení na místě řekl, že tam nebyli žádní vojáci, ani polovojenské jednotky.

Messin, 15.3. 2005 ZDROJ: www.slobodan-milosevic.org