Srbské oběti bombardování NATO žádají odškodné u soudu v Bonnu

globe-32299_960_720

Na SRN podalo žalobu třicet pět občanů Srbska a Černé Hory. Od německého státu požadují miliónové odškodné za to, že se jako člen NATO v květnu 1999 podílel na bombardování srbského města Varvarin. Jde o první případ tohoto druhu, který se dostal před evropské soudy. Mohl by sloužit jako vzor pro všechny, kteří se chtějí domoci odškodného od některého ze států NATO.

Útok stíhaček F-16 na varvarinský most přes řeku Morava připravil o život deset lidí. Zemřela při něm také patnáctiletá Sanja Milenkovičová. Podobně jako stovky dalších obyvatel čtyřtisícového Varvarinu, kteří spěchali na trh, nebo do kostela, i ona se rozhodla strávit poslední květnovou neděli v ulicích. “U řeky se chtěla setkat se svými kamarádkami” vzpomíná její matka Vesna, citovaná německým týdeníkem Freitag.. Domů se už nevrátila. Sanjina rodina patří k těm, kteří se rozhodli domnělé viníky zažalovat. Mluvčí soudu D.Radke označil proces za přelomový, ale nejde jen o finanční kompenzaci. “Peníze jsou až to poslední. Chci, aby mi někdo konečně řekl: Byla to chyba, že jsme vám zabili dítě” potvrdila Milenkovičová týdeníku Der Spiegel.

Žalující strana trvá na tom, že letouny bombardovaly Varvarin v rozporu s mezinárodním právem a nerozlišovaly mezi civilními a vojenskými objekty, čímž porušily jeden z protokolů Ženevské konvence o lidských právech. “Porušily ochranná práva civilistů” tvrdí právní zástupce pozůstalých Gül Pinarová. Velení NATO dále trvá na stanovisku vydaném už v den bombardování , že zaútočilo na důležitý vojenský cíl – dálniční most na jedné z hlavních srbských komunikací. Soudci v Bonnu budou muset zjistit, zda lze čtyři a půl metru široký most s maximální nosností dvanáct tun považovat za legitimní vojenský cíl, či nikoliv. I když se německé stíhačky na akci přímo nepodílely, v Německu se i tak nejde dost lidí, kteří žalobu Srbů podporují. Bývalý poslanec H.Wallow například tvrdí, že Němci mají na “krvavé lázni ve Varvarinu” vinu, protože útoky spolu s dalšími zeměmi NATO, plánovali a připravovali. “Spolková republika jako člen NATO se musí přihlásit k odpovědnosti za mnohonásobnou smrt a porušení lidských práv” říká i právník pozůstalých Ulrich Dost.

zdroj: Hospodářské noviny 16.10.2003, ihned.cz

Přidej komentář jako první k "Srbské oběti bombardování NATO žádají odškodné u soudu v Bonnu"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*