NATO dodnes tají, čí letouny podnikly vražedný útok na civilisty v srbském Varvarinu v roce 1999

globe-32299_960_720

Německo se dnes vyhnulo odpovědnosti a odškodnění civilních obětí zabitých při náletech na Jugoslávii v roce 1999. Soud v Bonnu odmítl příslušnou žalobu 35 zraněných a pozůstalých ze Srbska, kteří od Německa jako od členského státu aliance žádali zadostiučinění 1 milion eur.

Letecký útok letounů NATO ze 30.května 1999 zmasakroval 10 civilistů a přes 40 osob zranil. Mnozí z nich jsou invalidní. Událost se odehrála na mostě uprostřed města v neděli.

Tehdejší mluvčí NATO Jamie Shea útok odůvodnil tím, že most byl vojenským cílem. Aliance dodnes tají, čí letouny vražedný útok na civilisty podnikly.

Podle stěžovatelů jde o válečný zločin. Žalobu podali v Německu, protože jako člen NATO bylo zapojeno do vojenské operace, podílelo se tak podle nich na rozhodnutí bombardovat Varvarin a nese mezinárodní odpovědnost.

Případ se považuje ze precedens pro budoucnost. Odborníci poukazují na to, že německá justice odmítá připustit nároky jednotlivců vůči státu, aby se nesnesla lavina dalších.

 

/zdroj Reuters, 10.12.2003/

Přidej komentář jako první k "NATO dodnes tají, čí letouny podnikly vražedný útok na civilisty v srbském Varvarinu v roce 1999"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*