Novinář nejprodávanějšího deníku USA Today byl dnes usvědčen ze lživých reportáží ohledně etnických čistek v Kosovu

globe-32299_960_720

Novinář Jack Kelly z amerického deníku US Today, který je nejprodávanějším deníkem v USA byl dnes vyhozen. Oznámila to dnes redakce listu. Kelly přitom patřil k tzv. velkým reportérům novin. Kelly se v roce 2002 dokonce ocitl ve finále prestižní Pullitzerovy ceny.

Redakce ukončila vnitřní šetření o pravdivosti článků z let 1995-2001 a na základě výsledku se rozhodla Kellyho propustit. Je mu vyčítán hlavně článek ze 14.6.1999, ve kterém Kelly napsal, že se setkal v Bělehradu s jistou bojovnicí za lidská práva, která mu s odvoláním na jednoho vojáka pověděla o rozkazu k etnické čistce. Podle šetření se však zmíněná žena s Kellym vůbec nikdy nesešla. Kellymu také velmi přitížilo, že dokonce přemluvil jednu ženu, aby lživě tvrdila že byla u setkání a tak mu dokázala, že k setkání došlo. /zdroj ČTK 14.1.2004- kráceno/

Po tom, co se provalila řada lží a dezinformací ohledně situace v Kosovu v roce 1999 je tento fakt zvláště znepokojující. Řada novinářů a médií prostě jen opisuje od jiných médií a pokud se jedná o nejčtenější deník v USA lze předpokládat, že informace od Kellyho popsali novináři v mnoha novinách světa jako pravdu. Mediální masáž měla vliv i na proces se Slobodanem Miloševičem, který byl původně předveden do Haagu za zločin genocidy v Kosovu. Tak totiž situaci popisovala hlavní média. Později však byla obžaloba změněna a rozšířena na Bosnu a Chorvatsko. Zároveň bylo odstraněno obvinění z genocidy v Kosovu. Když se novináři z francouzských novin Le Monde ptali Carly del Ponte, proč bylo staženo obvinění z genocidy v Kosovu odpověděla, že “ Miloševič nemůže být z tohoto činu obviněn, protože k němu nedošlo“!!!. Pokud si vzpomene člověk na výroky spousty politiků vč. našich, kteří na odpůrce bombardování hystericky vykřikovali, že tam probíhá genocida..

Člověk získává dojem, že obžaloba musela být rozšířena rychle na Bosnu a Chorvatsko, protože Kosovský proces zavání debaklem.

Přidej komentář jako první k "Novinář nejprodávanějšího deníku USA Today byl dnes usvědčen ze lživých reportáží ohledně etnických čistek v Kosovu"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*