Maďarský zpravodaj v Bělehradu: albánské vraždy v Kosovu souvisí s návštěvami evropských politiků

globe-32299_960_720

Bělehradský zpravodaj maďarské agentury MTI József Petky si povšimnul „nové tradice“ v této jihosrbské provincii. Téměř při každé návštěvě vysokého západního politika v Kosovu dojde ke kruté etnické vraždě. Důkazem jsou těžké zločiny, které byly spáchány v posledním roce.

Zde jsou fakta:

5. června 2003 jednal v Prištině zmocněnec Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. Den předtím byla ve vesnici Obilič zavražděna tříčlenná srbská rodina a poté jejich dům vypálen do základů.

13. srpna 2003 přijíždí do kosovské metropole vysoký představitel OSN Harri Holkeri. Tentýž den 13.srpna 2004 byly u vesnice Goraždevac zastřeleny dvě koupající se srbské děti a čtyři další střelbou zraněny.

18. listopadu 2003 přijíždí do Kosova generální tajemník OSN Kofi Annan. Téhož dne byly vyhozeny do vzduchu dva srbské pravoslavné kostely.

Před návštěvou Javiera Solany v Prištině 24.2.2004 byli v nedaleké obci Lipljan zabiti dva srbští mladíci.

Do hrůzné série zapadá i vražda z minulé soboty, kdy byl srbský 16 letý středoškolák zastřelen dvěma střelami do hlavy. Tentýž den – 5. června 2004 přijel do Prištiny Harri Holkeri, aby se mohl v pondělí sejít se Solanou.

Znalci místních poměrů v Kosovu jsou přesvědčeni, že v žádném případě nelze mluvit o náhodě. Srbové se stávají obětí krutých vražd ve chvíli, kdy do provincie přijíždějí vysoce postavení zahraniční politici, anebo se rýsuje zahájení nějakého mírového procesu se zapojením Bělehradu. Letošní protisrbský pogrom byl zahájen také ve chvíli, kdy Holkeri jednal v Bělehradě a chtěl realizovat dohodnutý plán řešení.

Evropští politici vždycky tyto vraždy odsoudí, ale zatím nikdo z nich ještě veřejně nepřipustil, že by vraždy mohly mít nějakou souvislost s jejich návštěvami a pokusy o normalizaci situace v Kosovu. V Bělehradě ale nepochybují, že všechny tyto vraždy měly zastrašit srbskou menšinu a donutit je odejít z provincie. Ve vraždě dětí je v místní tradici mimořádně krutá forma vzkazu protivníkovi. Otázkou zůstává, kolik Srbů po událostech zapíše své děti v září do místních škol, anebo se podobně jako tisíce dalších raději seberou a odjedou do Srbska.

Pozorovatelé soudí, že vraždění bude pokračovat. Může je zastavit jedině odchod všech Srbů z Kosova, anebo rozhodné stanovisko mezinárodního společenství, které tyto činy jasně označí za projevy etnických čistek.

mess, 15.6.2004 /zdroj Internet + agentury/

Přidej komentář jako první k "Maďarský zpravodaj v Bělehradu: albánské vraždy v Kosovu souvisí s návštěvami evropských politiků"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*