Der Spiegel: Premiér s kalašnikovem

globe-32299_960_720

Renate Flottau (Der Spiegel, 13.12.2004)

Bývalý velitel Kosovské osvobozenecké armády (UCK) Ramush Haradinaj čelí obvinění z vražd 67 Srbů a nařízení zabití 267 dalších. Nevadí: před dvěma týdny se stal premiérem Kosova. Ale jeho vládnutí, by zdá se, mohlo být krátké. Tribunál v Haagu a Srbové jsou mu v patách.

Je mužem, který si udělal jméno bojovnými dovednostmi a schopností zacházet s kalašnikovem. Mezi svými přívrženci byl oslavován jako tvrdý vůdce vzbouřenců během války v oblasti jižního Srbska.

Ale když Kosovo bylo obsazeno mezinárodními jednotkami a KFOR v roce 1999, tak Haradinaj rychle odhodil obraz partyzána i oblečení a oblékl se do značkového obleku s kravatou. Založil politickou stranu a usazen pohodlně v zeleném koženém křesle oznámil: „Budu prezidentem, nebo premiérem Kosova, protože reprezentuji naději a budoucnost mého lidu.“

Haradinajův druhý příchod se stal 3.prosince realitou. Tehdy se 36tiletý etnický Albánec stal premiérem neklidné provincie. Jeho Aliance pro budoucnost Kosova, která se vynořila jako třetí největší strana v kosovském parlamentu, vstoupila do vládní koalice s Demokratickou ligou – stranou kosovského prezidenta Ibrahima Rugovy.

Podle místních zvěstí byla jedním z hlavních důvodů vstupu strany Ibrahima Rugovy do této aliance potřeba bezpečí. Je to pochybná aliance, zvláště když vezmete v potaz komplikovaný vztah Haradinaje a Rugovy. Od konce kosovského konfliktu došlo v oblasti tří provinčních regionů Decani, Klina a Pec k více než 70ti vraždám a většina těchto případů byla s politickou krevní mstou mezi oběma tábory. Většina obětí byli členové Haradinajovy, nebo Rugovovy strany. V roce 2002 poslal soud na pět let do vězení Haradinajova bratra Dauta. Důvodem byla jeho údajná role při zavraždění čtyř etnických Albánců, kteří byli považování za podporovatele Rugovy.

Ale „krvavá“ pověst nového premiéra se neomezuje pouze na ulice kosovské metropole Prištiny, kde ničí své politické odpůrce.

Válečný tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ho vyšetřuje už nějakou dobu pro jeho zločiny, které spáchal ještě jako příslušník UCK. V listopadu Haradinaj, nazývaný jeho válečnými stoupenci „Boží pěst“, strávil dva dny svědectvím před vyšetřovateli tribunálu v Prištině. Ukázalo se, že Haradinaj je sám předmětem vyšetřování za údajné zločiny v letech 1998-99.

 

Premiér s rukama od krve

Zvláště Bělehrad prohlašuje, že má nezvratné důkazy a svědectví proti Haradinajovi. Podle médií v srbském hlavním městě Haradinaj osobně zabil 67 Srbů a jako velitel UCK v oblasti Decani dal příkaz k likvidaci 267 obětí. Vláda v Bělehradu je rozzuřena jeho jmenováním do úřadu premiéra a hrozí bojkotem jednání s Prištinou.

Administrace OSN ohromena není. Hlava mise OSN v Kosovu S. Jessen-Petersen odmítl požadavek srbské vlády na odstranění Haradinaje z úřadu a řekl, že byl zvolen „legitimně a demokraticky“.

Mírně podrážděn byl vysoký zástupce EU pro zahraniční politiku Javier Solana, který si postěžoval, že Haradinaj je „nevhodná osoba“, která zbytečně zkomplikuje situaci. Ale Haradinaj si může být jistý podporou úřadů OSN, dokud bude pokračovat ve vyjádřeních o podpoře budoucí decentralizace Kosova, podpoře zbylé srbské populace a „dobrých vztazích s Bělehradem“ a tím, že zaručí multi-etnickou společnost. Správa OSN byla také snášenlivá k jeho slibům o kosovské nezávislosti v roce 2006 a ke jmenování bývalých komunistů jako jeho poradců.

Přesto mnozí věří, že ve své funkci by mohl skončit za kratší dobu, než po kterou byl jako vzbouřenec v UCK. Německý velvyslanec v Srbsku Kurt Leonberger už varoval, že bude očekávána Haradinajova rezignace „v minutě, kdy bude obžalován ICTY bez ohledu na jeho pozici premiéra.“

 

USA podporují Haradinaje

Rozhodnutí o jeho obvinění bude pravděpodobně učiněno v blízké budoucnosti, nicméně vyšetřování bude asi hrát menší roli, než se předpokládá. Američané se o Haradinaje zajímají v souvislosti s jednáními příští rok, kde se bude hovořit o budoucím statutu Kosova. Washington doufá, že bývalá role Haradinaje v militantním křídle UCK mu dá věrohodnost, aby přesvědčil své kolegy k potřebným kompromisům.

Mimoto byl tento etnický Albánec, který jako nejstarší ze sedmi dětí emigroval v 21 letech do Švýcarska, kde nejprve pracoval jako gymnastický trenér a vyhazovač v nočním klubu, než se připojil k UCK jako nákupčí zbraní, vždy jeden z největších spojenců vlády USA od bombardování Jugoslávie.

Bílý dům vybral po válce nového vůdce kosovského etnika. Vláda USA chtěla Haradinajem nahradit jeho bývalého kolegu z UCK Hashima Thaciho. Thaci má pro mezinárodní vyjednávání příliš temnou minulost.

V květnu 2000 se Haradinaj dostal do přestřelky s ruskými KFOR a o nějaký čas později byl zraněn při přestřelce s etnickými Srby. Byl převezen do americké vojenské nemocnice v německém Lanshutu.

Haradinaj se objevil po incidentu neohrožený – jako vždy. Minulý týden už oznámil, že nemá žádné obavy z návštěvy Bělehradu. Srbové jsou na jeho návrat rychle připraveni: Haradinaj bude více než přivítán. Ve skutečnosti právě vydali příkaz k jeho zadržení.

Messin, 21.12. 2004 ZDROJ:http://service.spiegel.de/cache/international/spiegel/0,1518,333088,00.html

Přidej komentář jako první k "Der Spiegel: Premiér s kalašnikovem"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*