Lživá propaganda kosovských médií kolem Haradinaje hrozí vypuknutím masivního násilí

globe-32299_960_720

Žalobkyně ICTY Carla del Ponte má údajně připravené obvinění proti kosovskému premiérovi a bývalému veliteli UCK – Ramushi Haradinajovi. Bělehradské rádio B92 a černohorské noviny “Dan” oznámili, že obvinění, které má být potvrzeno tribunálem, obsahuje zločiny Haradinaje proti Srbům a nealbáncům. (1)

Kosovská vláda odmítá tyto zprávy, jako “absurdní spekulace”. (2) Haradinaj je zobrazován v kosovsko-albánských médiích jako hrdina. Když byl zraněn během jím vedeného ozbrojeného útoku na jistou albánskou rodinu, tak kosovsko-albánská média hlásila, že byl zraněn při pokusu o vraždu (podrobnosti v další části tohoto článku). Když byl Haradinaj lehce zraněn při hádce s ruskými KFOR, tak byl opět zobrazen jako nevinná oběť. Albánská média hlásila, že byl obětí útoku rasistů z řad Rusů. Opomněli informovat, že Haradinaj byl uhozen, protože se pokusil zmocnit se zbraně ruského vojáka poblíž stanoviště KFOR (podrobnosti v další části tohoto článku).

Výsledkem lživého zpravodajství kosovsko-albánských médií byla anarchie v ulicích a raketové a sniperské útoky proti ruským vojákům KFOR.

Pokud bude Haradinaj obžalován, bez ohledu na okolnosti, potom je násilí proti nealbáncům, obzvláště proti Srbům prakticky zaručeno. Hardinaj označuje obvinění proti své osobě za “srbské výmysly”. Albánci budou nahlížet na Haradinajovo obvinění jako na “srbské spiknutí”, pokud bude obžalován.

 

KFOR a UNMIK se nemohou při případném násilí vymlouvat na nepřipravenost

Pokud bude Haradinaj obžalován a vypukne případné násilí proti nealbáncům, potom ponesou KFOR a UNMIK konečnou odpovědnost. KFOR nebude moci říkat, že násilí nepředvídali. KFOR i UNMIK jsou varováni před násilím ze všech stran. Ze strany Srbů, Albánců i mezinárodních organizací. Haradinaj díky zaujatému informovování kosovských médií získal na popularitě. Zobrazují jej jako hrdinu, ale my vám nyní ukážeme jak zavádějící jsou jejich informace pro kosovskou veřejnost.

 

Ramush se chápe zbraně a obdrží výprask

23.května 2003, kolem jedné hodiny odpoledne Ramush zastavil o kontrolního bodu KFOR obsluhovaného ruskými vojáky. Po potyčce, která následovala byl Haradinaj lehce zraněn. Podle albánských médií se incident udál takto:

Plni nenávisti proti Albáncům, zvláště proti bývalým vysokým důstojníkům UCK, napadli ruští vojáci předsedu AAK (politická strana Haradinaje) a bezdůvodně ho zbili. Je podezření, že mezi ruskými vojáky byli Srbové, nosící ruské uniformy, kteří znali Ramushe Haradinaje (7)

KFOR popsala událost rozdílně. Podle KFOR bylo shledáno, že Haradinaj je ozbrojen bez povolení a rvačka vypukla poté, co mu ruští KFOR zabavili jeho zbraně. Mluvčí KFOR řekl, že : “Haradinaj se sám pokoušel zmocnit zbraně ruského vojáka, nebo jeho vlastní (kterou mu zabavili) a v potyčce byl udeřen.” Mluvčí KFOR dodal: “můžeme potvrdit, že ruský voják jednal jen s minimem síly.” (8)

Albánská média nikdy nesdělila, že Haradinaj byl udeřen, protože se pokusil zmocnit zbraně vojáky KFOR. Naopak hlásila, že byl “zbit”, protože “Rusové byli plní nenávisti k Albáncům”.

Nezodpovědné zpravodajství o incidentu vedlo k sérii teroristických útoků proti ruským vojákům KFOR. Po incidentu došlo celkem k pěti útokům. Jednalo se například o střelbu na ruské KFOR, kteří střežili přehradu, či vystřelení dvou protitankových střel na základnu KFOR u obce Kijevo, které zranily dva muže. (9)

V Prizenu vyšly do ulic tisíce Albánců a dožadovali se odchodu ruských KFOR. (10) V Decani blokovali Albánci město více než hodinu.

KFOR byli svědky zuřivých demonstrací a teroristických útoků, které incident vyvolal. Jsou si vědomi toho, že obvinění Haradinaje z válečných zločinů by zažeho ještě větší reakci Albánců.

Haradinaj vládne značnou mocí, zvláště v západním Kosovu. Úředník OSN z kosovského města Pec řekl londýnskému Observeru, že “ On (Haradinaj) může velmi rychle zastavit celou oblast“. (13)

 

„Pokus o vraždu“ Ramushe Haradinaje

Neschopen držet se zpátky po rvačce s Rusy, Ramush a jeho bratr Daut Haradinaj málem přišli o život při tom, když vedli ozbrojený útok proti znesvářené rodině etnického Albánce.

Kosovská média označila Haradinaje za oběť a označila incident za „strašný pokus vraždy dvou z nejprominentnějších osob Kosova.“(14)

Podle toho, co hlásí albánská média, jel Haradinaj a bratr domů, když byli zraněni střelbou z ručního minometu.. (15)

Albánsko jazyčná agentura KosovaPress šla pokud jde o motiv nejdále. Podle její zprávy „ozbrojená skupina“ (kterou nejmenovali) byla v pozadí takzvaného „pokusu o zavraždění“. Agentura hlásila, že:

členové této skupiny uskutečnili pokus zavraždit bratry Haradinaje za účelem odstranit je z politické scény a vedoucích struktur TKM (Ochranný sbor Kosova)“ (16)

Kosovsko-albánský tisk se při úsilí zobrazit Haradinaje jako oběť pokusu o vraždu nezmínil o množství faktů, které ukazují, že Haradinaj nebyl zraněn při pokusu o vraždu. Přesněji řečeno, Haradinaj byl zraněn během toho, když vedl ozbrojený útok proti domu rodiny svého albánského soupeře.

Sadik Musaj řekl agentuře AFP, že Haradinaj přišel k jeho domu v jednu hodinu po půlnoci v pátek 7. čevence 2000. Dále řekl, že Haradinaj byl vyzbrojen bojovou puškou a gang Haradinajových mužů, který byl vyzbrojen zbraněmi a granáty obklíčil jeho dům. (17)

Podle prohlášení Musajovy rodiny se Haradinaj objevil u jejich domu a řval: “Vzdejte se, jinak vy i vaše celá rodina zemře.” (18)

Sadik Musaj řekl, že Haradinaj ho přijel unést a během boje vybuchl granát a zranil Haradinaje. (19)

Policie OSN sdělila, že mezi skupinou mužů vedenou Haradinajem a členy Musajovy rodiny došlo k přestřelce. (20)

Zpravodaj AFP viděl ne vnějších zdech Musajova domu díry po střelách. Stopy po výstřelech byly také v oknech a autech zaparkovaných před domem, spolu s kráterem po explozi granátu.(21)

AFP napsala, že vyšetřování incidentu bylo utlumeno tlakem USA a Ramush byl dán dohromady v americké vojenské nemocnici na základně v Německu, než se zase vrátil do Kosova. (22)

Samozřejmě, že Haradinaj nebyl obětí nepovedené vraždy. Byl zraněn během ozbrojeného útoku, který sám uskutečnil.

Další známka, že Haradinaj byl za incident zodpovědný, je skutečnost, že jeho politická strana AAK poskytla protichůdné popisy incidentu agentuře AFP. Podívejte se na dva úryvky ze zpráv agentury AFP o incidentu :

Tady je zpráva AFP ze 7.července:

Zdroj AAK řekl AFP, že Haradinaj byl zraněn výbuchem projektilu vystřeleným na jeho vůz, když se těsně po půlnoci vracel do svého domu v Peci na západě Kosova. (23)

A tady zpráva AFP z 12.července:

AAK říká, že Haradinaj a jeho muži si šli promluvit s Musajovou rodinou, o které říká, že byla spojena s FARK, partyzánskou skupinou, která byla soupeřem UCK, když člen rodiny použil granát (24)

Vidíte rozdíl? 7.července AAK řekla AFP, že Haradinaj jen řídil auto po silnici, když někdo hodil granát na jeho auto. 12. července, když policie OSN potvrdila střelbu, tak AAK změnila příběh a připustila, že Haradinaj šel k soupeřovu domu, ale šel si “jen promluvit” … v časných ranních hodinách.

Ramush Hardinaj : Psychopatický zabiják

I přes násilné důsledky, které nepochybně vyplynou z nějaké akce proti Haradinajovi, je důležité přivést ho před nějakou formu spravedlnosti. Nechat psychopata, který vraždí své vlastní lidi, běhat na svobodě a dokonce být premiérem, to je naprosté šílenství.

Zvažte následující úryvek z londýnského periodika Observer:

Bývalý britský voják, který sloužil u verifikační mise v Kosovu (OBSE) popsal Haradinaje jako psychopata a obvinil ho z terorizování jeho vlastních vojáků a místní populace, kterou nutil k loajalitě. „Popravil by vlastního muže, pokud by nedodržel vojenskou kázeň“ řekl voják.

„Někdo by mu podal nějaké informace a on (Haradinaj) by zmizel na dvě hodiny. Konečným výsledkem by bylo několik těl v příkopu.“

Bývalý voják řekl, že byl svědkem Ramushova „vypořádání se“ s albánskou rodinou, která vpustila srbské policisty do svého domu. Incident odpovídá zprávě OBSE z minulého roku, která prozrazuje, že sedm maskovaných mužů vstoupilo do domu vevesnici Gornja Lucka. Dva muži byli popraveni. Třetina byla unesena, a už je nikdy nikdo neviděl.

Během této doby udržoval Haradinaj denní kontakty s americkým vojenským personálem. Podle sdělení bývalého vojáka bylo toto spojení udržováno už od začátku bombardování NATO.

Další údajná oběť Ramushových mužů byl Suad Qorraj, který během války

obsluhoval satelitní telefon pro jinou skupinu UCK. Podle jeho rodiny Suad zmizel 23.června 1999 – dva týdny po konci války. Spálené pozůstatky jeho těla byly nalezeny v lese 1. srpna 1999. (25)

Jak násilně postupoval Haradinaj proti vlastním lidem, tak ještě hůře zacházel s kosovskými Srby.

Podle bývalého srbského ministra spravedlnosti Vladana Batice „Haradinaj osobně vykonal 67 vražd a nařídil nejméně 267 zabití. Dále nařídil, nebo organizoval únosy nejméně 400 lidí“. (26)

12.června 1999 Haradinaj znásilnil dospívající dívku, která patřila mezi osoby zadržované UCK v hotelu Pastrik v Djakovici. (27)

Skutečnost, že si Kosovo zvolilo násilníka, pedofila a vraha za premiéra, je nejlepším argumentem proti jeho nezávislosti. Skutečnost, že to UNMIK umožnil, vyvolává závažné otázky o záměrech „mezinárodního společenství“ a obzvláště Američanů v Kosovu.

 

Tajné operace

Je mnoho podezření, že USA podporují Ramushe Haradinaje. Během činnosti OBSE řekl Haradinaj, že udržuje denní kontakt s americkým vojenským personálem. (28)

Když Haradinaj napadl Musajovu rodinu (a albánská média tvrdila, že šlo o pokus vraždy Haradinaje) byly USA obviněny ze zadržování důkazů a blokování vyšetřování incidentu.

Je těžké tato obvinění propustit jako jednoduchý „anti-amerikanismus“ od OSN, když muž pracující v OSN a stěžující si byl americký policista Fred Pascoe.(29)

Podle londýnského Observeru:

Ramush Haradinaj, bývalý velitel UCK, byl klíčovým a zpravodajským spojencem USA během občanské války a následující bombardovací kampaně NATO

V souvislosti s „volbami“ v Kosovu, si policie OSN stěžuje, že personál USA zatajil důkazy týkající se přestřelky, které se Haradinaj zúčastnil.

Vyšetřovatelé OSN říkají, že američtí důstojníci z hlavní základny jejich země v Kosovu – tábora Bondsteel, odstranili soudní důkazy o přestřelce, což zahrnovalo vyjmutí kulek ze zdí domu. Dějiště incidentu patří totiž do amerického sektoru v Kosovu

Po střelbě byl Haradinaj, známý v provincii prostě jako Ramush, převezen americkou helikoptérou do základny Bondsteel a dále pokračoval na doléčení na americkou základnu v Německu. Vyšetřovatelům OSN byl k němu zamítnut přístup. (30)

Zpráva AFP shrnuje:

Vyšetření incidentu bylo potlačeno pod tlakem USA, jak sdělil vyšší důstojník policie OSN. Ramush byl dán dohromady v americké vojenské nemocnici v Německu, než se vrátil do Kosova.(31)

Hardinajův vztah s Američany pokračoval dále i po incidentech s Rusy a Musajovou rodinou. Úředníci jeho strany (AAK) byli pozváni k debatám o budoucnosti Kosova s americkým ministerstvem a Haradinaj byl ve Washingtonu na výletě k získání financí, jako host kongresmana Benjamina Gilmana. (32)

Je podezřelé, že Američané by chtěli blokovat vyšetřování. Jak je již výše zmíněno, bratr Daut byl spolupachatelem. Daut Haradinaj je na černé listině US vlády, protože je hrozbou balkánské stabilitě. (33)

 

Závěr

Jestliže bude Haradinaj obviněn, pak může být očekáváno v Kosovu násilí proti nealbánskému obyvatelstvu. Albánci budou pohlížet na Haradinaje jako na oběť srbského spiknutí, a budou se mstít dosud zde žijícím kosovským Srbům. Přesto musí být tento násilný zločinec předveden před spravedlnost bez ohledu na rozzuření Albánců.

KFOR by měla umožnit návrat srbsko-černohorské armády, aby chránila své občany na vlastním území v Kosovu, jak to zaručuje příloha (dodatek) 2.6 rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244. Etnické čištění nealbánského obyvatelstva, které nastaly během ochrany mise KFOR ukazuje, že KFOR je neschopna, nebo neochotna chránit kosovskou nealbánskou populaci. Srbsko-černohorská armáda by měla být vrácena do provincie s úkolem zabezpečit a chránit nealbánské obyvatele.

Pokud KFOR odmítne dovolit srbsko-černohorské armádě vrátit se chránit její občany na svém vlastním území Kosovo-Metohija, potom mise KFOR úmyslně usnadní etnické čištění nealbánské populace.

KFOR ani UNMIK nemůžou předstírat překvapení, pokud vypukne násilí jako následek obvinění Haradinaje. Srbové, Albánci a mezinárodní organizace se neshodnou v pohledu na Kosovo, ale všichni se shodují, že v případě Haradinajova obvinění je násilí pravděpodobné.

Footnotes

 

[1] B92, Dan; January 5, 2005; Haradinaj „handed indictment“

 

[2] BBC Worldwide Monitoring; January 6, 2005; Kosovo officials deny Hague issued indictment against premier; Source: Koha Ditore, Pristina, in Albanian 6 Jan 05 p2

 

[3] The Economist (U.S. Edition); January 1, 2005; Young and wanted; Kosovo’s prime minister

[4] Blic; January 5, 2004; Covic and Krstic warns: Haradinaj into the Hague Tribunal, then attacks on Serbs

 

[5] Deutsche Presse-Agentur; January 3, 2005, Monday; Kosovo again on world’s list of potential hot spots

 

[6] International Crisis Group; 1 January 2005; Crisis Watch #17

 

[7] BBC Summary of World Broadcasts; May 25, 2000, Thursday; Russian troops accused of beating Kosovo Albanian party leader; Source: Kosovapress news agency web site in Albanian 23 May 00

 

[8] Agence France Presse – English; May 24, 2000, Wednesday; Two Russians wounded after row with Albanian ex-guerrilla

 

[9] Ibid.

 

[10] BBC Summary of World Broadcasts; May 27, 2000, Saturday; „Thousands“ protest against beating of ethnic Albanian leader; Source: Kosovapress news agency web site in Albanian 25 May 00

 

[11] BBC Summary of World Broadcasts; May 26, 2000, Friday; Kosovo Albanians in Decani protest at arrest of party leader Haradinaj; Source: ‚Rilindja‘, Pristina, in Albanian 24 May 00

 

[12] BBC Summary of World Broadcasts; May 26, 2000, Friday; Russian Kfor troops, Kosovo Albanians clash over attack on Ramush Haradinaj; Source: ‚Zeri‘, Pristina, in Albanian 24 May 00

 

[13] The Observer; September 10, 2000; Pg. 23; Investigation: America ‚covered up‘ for KLA ally: US officials are accused of withholding evidence linking a Kosovo politician to a gunfight and war crimes

 

[14] BBC Worldwide Monitoring, July 9, 2000, ”Kosovo parties condemn ‘assassination attempt’ against former rebel leader” / Kosovapress news agency web site in Albanian 8 Jul 00

 

[15] Ibid.

 

[16] BBC Summary of World Broadcasts, July 14, 2000, ”UN mission said to know ‘armed group’ which attacked Kosovo Albanian leader,” / Kosovapress news agency web site in Albanian 11 Jul 00

 

[17] Agence France Presse – English, July 9, 2000, Sunday, ”Ex-guerrilla chief attacked us: Kosovo Albanians”

 

[18] Ibid.

 

[19] Agence France Presse – English, July 12, 2000, Wednesday, Ally of injured political leader shot dead in Kosovo: party

 

[20] Ibid.

 

[21] Agence France Presse – English, July 9, 2000, Sunday, ”Ex-guerrilla chief attacked us: Kosovo Albanians”

 

[22] Agence France Presse – English, October 25, 2000, Wednesday ”Ramush Haradinaj: Kosovo’s heavyweight outsider”

 

[23] Agence France Presse – English; July 7, 2000, Friday; Ethnic Albanian former guerrilla leader wounded: KFOR

 

[24] Agence France Presse – English; July 12, 2000, Wednesday; Ally of injured political leader shot dead in Kosovo: party

 

[25] The Observer; September 10, 2000; Pg. 23; Investigation: America ‚covered up‘ for KLA ally: US officials are accused of withholding evidence linking a Kosovo politician to a gunfight and war crimes

 

[26] BBC Worldwide Monitoring; December 5, 2004, Sunday; Former Serbian justice minister says Kosovo premier „war criminal“; Source: FoNet news agency, Belgrade, in Serbian 1350 gmt 5 Dec 04

 

[27] Blic; December 5, 2004; New Kosovo Prime Minister committed numerous crimes

 

[28] The Observer; September 10, 2000; Pg. 23; Investigation: America ‚covered up‘ for KLA ally: US officials are accused of withholding evidence linking a Kosovo politician to a gunfight and war crimes

 

[29] Ibid.

 

[30] Ibid.

 

[31] Agence France Presse – English, October 25, 2000, Wednesday ”Ramush Haradinaj: Kosovo’s heavyweight outsider”

 

[32] The Observer; September 10, 2000; Pg. 23; Investigation: America ‚covered up‘ for KLA ally: US officials are accused of withholding evidence linking a Kosovo politician to a gunfight and war crimes

 

[33] U.S. Office of Foreign Assets Control, 06/27/2001, Executive Order of June 27, 2001; http://www.treas.gov/offices/enforcement/ofac/actions/20010627a.shtml

 

Messin, 27.1.2005 ZDROJ: http://www.slobodan-milosevic.org/news/smorg-rpt011005.htm

 

Přidej komentář jako první k "Lživá propaganda kosovských médií kolem Haradinaje hrozí vypuknutím masivního násilí"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*