Bosna: Srbové protestují proti zabití ženy silami EUFOR

globe-32299_960_720

Bělehrad, 6.1.2006 (AKI) – Srbští představitelé v Bosně i Bělehradě v pátek razantně protestovali kvůli zabití manželky předpokládaného válečného zločince silami EUFOR. Žena Rada Abazovicová, Dragomir Abazovic a 12tiletý syn Dragan byli těžce raněni, když vojáci zaútočili na jejich rodinný dům přibližně 60 km východně od Sarajeva.

K incidentu došlo, když vojáci EUFOR přišli zatknout Dragomira Abazovice, který byl hledán pro válečné zločiny, kterých se údajně dopustil během války v Bosně. Manželka Rada zemřela později v nemocnici a 12tiletý syn Dragan má těžké zranění (průstřel žaludku). Vojáci EUFOR dále uvedli, že Dragomir Abazovic „se sám poranil střelnou zbraní“.

Bosensko-srbský prezident Dragan Cavic uvedl v prohlášení, že bylo tragédií, když byl při akci EUFOR zabit nevinný člověk a dva lidé zraněni.

Cavic dále řekl, že to nebylo poprvé, kdy mezinárodní síly použily sílu proti občanům Republiky Srbské (RS) „s tragickými následky“.

Později popsal akci EUFOR jako „projev brutální síly a porušení evropských konvencí o lidských právech a svobodách“.

Síly EUFOR o počtu 5.000 mužů před rokem nahradily mezinárodní jednotky pod vedením NATO. Tento incident byl už letos druhým, kdy byl zabit nevinný člověk při honu na údajné válečné zločince.

Mluvčí premiéra Koštunici v Bělehradě Mladenovic řekl, že akce EUFOR byla „neprofesionální, surová a arogantní“.

„Nikdo nemá právo za žádných okolností spáchat zločin, a tentokrát bylo stříleno po nevinných lidech těmi, kdo předstírají, že uskutečňují spravedlnost“, řekl Mladenovic.

Taktéž s poukazem, že to nebyla první podobná nehoda, Mladenovic řekl, že to nemělo nic společného se spravedlností, „protože zabíjení žen a dětí nemůže být omluvitelné“.

Messin, 9.1. 2006

ZDROJ: http://www.adnki.com/index_2Level.php?cat=Security&loid=8.0.246976662&par=0

Přidej komentář jako první k "Bosna: Srbové protestují proti zabití ženy silami EUFOR"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*