Slovinsko čelí obvinění ze spáchání válečného zločinu, který k jeho smůle natočila televize ORF

globe-32299_960_720

Nejvyšší zástupce Srbska u Mezinárodního tribunálu OSN Rasim Ljajic obvinil v sobotu slovinské jednotky ze spáchání válečných zločinů na vojácích jugoslávské armády, kterých se měly dopustit na úplném začátku války.

Jedná se o incident z 28.června 1991, kdy jednotky slovinských ozbrojenců napadly a zavraždily několik jugoslávských vojáků, kteří tehdy střežili hraniční přechod Holmec na hranici Jugoslávie a Rakouska. Případ vzbudil pozornost minulý týden, kdy se do Bělehradu dostal nedávno vysílaný záznam rakouské televize ORF, která událost před lety natočila. Srbská prokuratura v Bělehradě získala videozáznam od Slovinského helsinského výboru. Výbor ho předal také slovinské prokuratuře, ale ta se jím odmítla zabývat. Srbský zástupce u tribunálu OSN požaduje po Slovinsku, aby začalo zločin vyšetřovat.

„Na videu je natočen jasný válečný zločin“ řekl Ljajic deníku Blic. „Co můžeme dělat, je žádat po Slovinsku vyšetření případu a oznámit jej mezinárodním institucím“ dodalLjajic.

Záznam ORF, který byl vysílán v srbské TV B92, ukazuje několik mladých jugoslávských mladých vojáků na hranicích s Rakouskem, nesoucích bílý hadr/látku a s rukama nad hlavou, zatímco se očividně vzdávají jednotkám slovinské domobrany, předtím, než zazní výstřely a vojáci padají k zemi.

Bělehradská média tvrdí, že slovinské orgány znají i identitu pachatelů vraždy jugoslávských vojáků, ale nemají zájem o vyjasnění případu a potrestání viníků. Proti předsedkyni slovinského helsinského výboru Miklavčičové-Predanové bylo navíc zahájeno trestní stíhání, protože událost veřejně označila za „válečný zločin“.

Pro Slovinsko je připomínání toho, jak skutečně začala válka v bývalé Jugoslávii nepříjemné. Nikdo zde nemá zájem, aby se příliš psalo o tom, že „válka za samostanost“ Slovinska začala blokádami kasáren jugoslávské armády (JNA), zabíjením vojáků JNA a také obsazením hraničních přechodů slovinskými ozbrojenci.

Během desetidenní „války“ padlo během více méně sporadických přestřelek 39 vojáků JNA a 6 příslušníků slovinské domobrany. Celé akce se chytila slovinská média, která vhodně sestříhanými reportážemi úplně otočila realitu a přesvědčila svět o tom, že agresorem je jen JNA.

Messin, 11.4. 2006 ZDROJ1 ZDROJ2

Přidej komentář jako první k "Slovinsko čelí obvinění ze spáchání válečného zločinu, který k jeho smůle natočila televize ORF"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*