Chorvatští televizní redaktoři byli suspendováni za zveřejnění usvědčujícího videa se starším projevem prezidenta Mesiče

globe-32299_960_720

Asociace chorvatských novinářů protestuje proti suspendování tří televizních novinářů.

„Novináři zde nejsou od toho, aby někoho ochraňovali, i kdyby to měl být prezident.“ řekl šéf asociace Dragulin Lučič.

Redaktoři hlavní státní televize byli suspendováni kvůli zveřejnění videonahrávky kontroverzního projevu současného chorvatského prezidenta Mesiče, který přednesl začátkem 90.let v Austrálii. Mesič byl tehdy členem vládnoucí nacionalistické strany prezidenta Franja Tudjmana. V úryvku Mesič prohlašuje, že Chorvaté ve 2.světové válce dvakrát zvítězili – poprvé to bylo v roce 1941, kdy založili stát Nezávislé Chorvatsko a podruhé když jejich antifašisté a rozdrtili fašisty.

30 sekundová nahrávka mnohé v Chorvatsku překvapila, protože Mesič je znám jako otevřený kritik pro-nacistického režimu, který pronásledoval stovky tisíc Srbů, Židů, Romů a chorvatských antifašistů.

V neděli dotazovaný Mesič přesto přiznal, že mohl říci „něco takového.“

Dodal, že projev byl „chybný a neúspěšný“ („wrong and failed“) a naléhal, že nahrávka by neměla anulovat „účinek mých bezpočetných vyjádření za celé ty roky, které vyjádřily zcela jiné názory.“

Státní televize nahrávku odvysílala v sobotu večer. V neděli byli tři zpravodajové suspendováni.

Kritici tvrdí, že za suspendováním je ústupek prezidentovi a protestují, že by se politika neměla do médií plést.

Mesič v pondělí trval na tom, že nepožadoval vyhození reportérů a prohlásil: „každý si o mě může psát co chce.“

Přestože případ vzbudil velkou pozornost, Mesičovo postavení patrně neohrozí. Premiér Ivo Sanader, jehož strana ovládá parlament a na kterého je nahlíženo jako na jediného Mesičova soupeře, se postavil na jeho obranu.

Celý případ vrhl opět ostrý proud světla na temný začátek 90.let, kdy se v Chorvatsku chopil moci fašistoidní nacionalista Franjo Tudjman, který se proslavil výrokem, „že je šťasten, že jeho manželka není Židovka, ani Srbka.“ Tudjman snižoval zločiny ustašovců a některé ustašovské emigranty dokonce tehdy posadil do parlamentu. Západ Chorvatsko účelově podporoval proti Srbům pašováním zbraní i financí. Na nátlak Německa tehdy státy ES Chorvatsko předčasně uznaly, aniž by se vyřešila otázka menšin – 600.000 Srbů žijích na území Chorvatska, kterým Tudjman odebral ze dne na den volební právo. Současný prezident Mesič byl tehdy aktivním členem vládnoucí garnitury a jeho projev zřejmě zněl k ustašovské emigraci, která je v Austrálii početná. Není se tedy v celku čemu divit. Projev plně zapadá do doby, kterou nám média nedovolila objektivně posoudit, ale naopak vytvořila lžiobraz, ze kterého má mnoho lidí dodnes zmatek v hlavě.

Messin, 12.12. 2006 Zdroj

Přidej komentář jako první k "Chorvatští televizní redaktoři byli suspendováni za zveřejnění usvědčujícího videa se starším projevem prezidenta Mesiče"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*