Srbští manželé ostřelováni za požadování navrácení jejich vlastního domu v Kosovu

globe-32299_960_720

Kosovo, 2.ledna 2007 – Kosovský Srb Vladimir Radosavljevic a jeho žena Bosiljka byli ostřelováni ve městě Klina poté, co tam Radosavljevic na základě řádných dokumentů podal žádost o navrácení jeho nelegálně zabraného domu.

Rodosavljevicovi spali, když neidentifikovaní ozbrojenci vypálili dávku z automatické zbraně na jejich dočasné přístřeší v kosovském městě Klina, kde čekali až úředníci soudně vystěhují nelegální albánské obyvatele jejich nemovistosti.

Policie našla mezi mezi rozbitým sklem 23 nábojů a prázdné zásobníky. Podle policie důkazy nasvědčují, že útočníci použili samopal Kalašnikov AK-47. Radosavljevicovi byli poté z budovy evakuováni policií a umístěni v bytě svých příbuzných v centru Kliny. Policie vydala prohlášení, že probíhá vyšetřování.

Rodina pana Radosavljevice uprchla z Kosova před násilím kosovských Albánců v roce 1999. Jejich domov poté nelegálně obsadil člen Kosovské osvobozenecké armády (UCK), která posléze dům pronajala dvěma jiným kosovským Albáncům.

V současné době tvrdí jistý pan Morina, že dům prý řádně koupil v Černé Hoře.

Radosavljevicovi ale říkají, že svůj dům nikdy nikomu nepronajali, ani neprodali.

Pan Morina mezitím předělal přízemí domu na restauraci, která je pravidelným shromaždištěm členů Demokratické strany Kosova a veteránů UCK. Dům je navíc i kanceláří radikální kosovské organizace „Sebeurčení“, která usiluje o vypuzení mírových dozorčích OSN a požaduje úplnou nezávislost provincie, obhajujíc přitom i násilí, pokud jim nebude udělena silami, které spravují Kosovo.

Do města Klina se v roce 2006 vrátilo asi 60 rodin a všechny nalezly své domy a pozemky obsazené kosovskými Albánci, kteří prohlašují, že mají na vlastnictví legitimní dokumenty.

Na podzim roku 2006 byla podobně vystrašena srbská rodina Pavloviců, když jim jen pár dní po návratu do rodného města neidentifikovaní útočníci hodili granát do jejich apartmánu.

Kosovsko-albánští extremisté, kteří usilují o nezávislost provincie už z Kosova vyhnali přes 200.000 Srbů. Přes hranice ze sousední Albánie se navíc nahrnulo po ukončení bombardování v červnu 1999 nekontrolovatelné množství Albánců, kteří hojně obsazovali prázdné domy Srbů.

Messin, 2.1. 2007 ZDROJ 

Přidej komentář jako první k "Srbští manželé ostřelováni za požadování navrácení jejich vlastního domu v Kosovu"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*