Srbsko odmítá plán na odtržení Kosova

globe-32299_960_720

Bělehrad (AP) – Srbská vláda odsoudila plán OSN pro Kosovo. Učinila tak poté, co plán odmítli i Srbové žijící ve sporné jižní provincii, společně s vlivnou pravoslavnou církví.

Vláda premiéra Vojislava Koštunici vydala „usnesení“, které říká, že návrh OSN na budoucnost Kosova je „v rozporu s mezinárodním právem, protože ignoruje svrchovanost/suverenitu a územní integritu“ Srbska.

Plán vytvořený zmocněncem OSN Martti Ahtisaarim počítá pro Kosovo se samosprávou, včetně vlajky, hymny, armády, ústavy a práva připojit se k mezinárodním organizacím. Albánská většina v provincii se chce od Srbska odtrhnout a plán OSN velmi uvítala.

„Darování výsad suverénního státu Kosovu… je nebezpečný precedens, když pomyslíme na otázky menšin a územních sporů v Evropě i celém světě,“ říká srbská vláda v dokumentu, který by měl dnes podpořit parlament.

Nicméně, vláda vzala na vědomí, že se její zástupci setkají s Ahtisaarim 21.února ve Vídni na konečné kolo rozhovorů o kontroverzním plánu.

Srbská národní rada – reprezentující nějakých 100.000 Srbů stále žijících v provincii – zatratila návrh jako „absolutně nepřijatelný.“

„Plán (OSN) chce připravit Srbsko o důležitou část území“, řekla Rada. Pokud by byl plán přijat Radou bezpečnosti OSN „učinil by přežití Srbů nemožným… a vedl by k destabilizaci celé oblasti.“

Messin, 14.2. 2007 Zdroj

 

Přidej komentář jako první k "Srbsko odmítá plán na odtržení Kosova"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*