Haag si opět vyžádal Ramushe Haradinaje

globe-32299_960_720

Bývalý šéf UCK a kosovský expremiér Ramush Haradinaj byl v pondělí 26.2.2007 vrácen do vazby ICTY. Nedávná smrt potencionálního klíčového svědka v jeho případu dává tušit, že vlivný a mocný vůdce zvítězí prostřednictvím zastrašování.

Podle mínění samotného Haradinaje samozřejmě zvítězí „spravedlnost“ : vůdce politické strany Aliance pro budoucnost Kosova vytrvale a kategoricky popírá tvrzení obžaloby o krutostech proti Srbům a Rómům, které se staly za jeho velení před osmi lety během kosovského konfliktu. Obviněn byl už v roce 2005, ale brzy byl propuštěn a byl mu povolen dočasný návrat do Kosova. Zde se bývalému militantovi dostalo přímo královské péče od místního místodržícího Soren Jessen-Petersena, který ho bral na rodinné události a neustále ho chválil za jeho údajnou roli ve stabilizaci Kosova.

Zabitý svědek Kujtim Berisha z Decani v západním Kosovu byl sražen autem 16.února v černohorské metropoli Podgorica. Místní deník Vijesti napsal, že Berisha se v souvislosti s Haradinajovým případem „nedávno setkal se zástupcem cizí organizace nebo cizího státu.“ Kosovsko-srbský politik Oliver Ivanovič poznamenal, že „některé z předchozích vražd přímo souvisejících s obžalovaným v Haagu (Haradinajem) nikdy neskončily u soudu a ti kteří na ně poukazovali později záhadně stáhli svá prohlášení a zůstali potichu.“

V odděleném případu vyšetřování zločinů Albánců proti Albáncům ve kterém je zapleten Haradinajův bratr Daut, bylo také zabito několik klíčových svědků. Není mnoho těch, kteří by riskovali hněv jednoho z nejmocnějších klanů Kosova kvůli mezinárodní spravedlnosti.

Haradinaj má stanout před soudem v pondělí, kdy začne čelit obžalobě, která obsahuje celkem 37 bodů.

Messin, 28.2. 2007 ZROJ: Balkanalysis.com

Přidej komentář jako první k "Haag si opět vyžádal Ramushe Haradinaje"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*