Srbsko požaduje vyšetřování bývalého šéfa mise OSN v Kosovu

globe-32299_960_720

Srbsko se ve čtvrtek rozhodlo požádat generálního tajemníka OSN Ban Ki-Moona o prošetření bývalého šéfa mise OSN v Kosovu (UNMIK) Sorena Jessena Petersena kvůli jeho údajnému bránění vyšetřování zločinů proti srbským civilistům.

Srbská Národní rada pro spolupráci s ICTY pověřila svého předsedu Rasima Ljajiče, aby požadoval vyšetřování role Petersena při ochraně (krytí) bývalého premiéra Kosova Ramushe Haradinaje, který byl obviněn ze zločinů proti srbským civilistům, ale byl osvobozen tribunálem minulý týden.

Osvobozující rozsudek vyvolal bouřlivé protesty v Bělehradě. Národní rada pro spolupráci s Haagem ve svém prohlášení říká, že rozsudek byl „vážnou ranou mezinárodní spravedlnosti“ a dalším „ponížením obětí“.

Podle vyjádření Národní rady „Petersen a další osoby“ bránili vyšetřování Haradinaje a proto „vědomě a úmyslně bránili spravedlnosti.“

Bývalá hlavní žalobkyně ICTY Carla del Ponte ve své knize nově vyšlé knize uvádí, že Petersen a další úředníci OSN nespolupracovali při vyšetřování obvinění proti Haradinajovi.

Haradinaj, od roku 1998 bývalý velitel Kosovské osvobozenecké armády (UCK/KLA), odstoupil v roce 2005 z funkce „premiéra“ Kosova poté, co byl obviněn tribunálem. Jenomže tribunál mu umožnil za krátkou dobu volný pohyb po Kosovu a nakonec jej soud osvobodil pro nedostatek důkazů.

Del Ponte si často stěžovala na zastrašování svědků proti Haradinajovi a Národní rada upozornila na fakt, že před procesem bylo zabito, nebo za podezřelých okolností zemřelo devět svědků.

Zatímco byl na svobodě, měl Haradinaj povoleno provozovat politické aktivity a byl často Petersenem a dalšími kosovskými úředníky OSN nazýván „váženým přítelem“.

Následkem toho „někteří svědci ze strachu ignorovali soudní obsílky a raději riskovali trest, než by šli svědčit,“ říká srbská Národní rada pro spolupráci s ICTY.

Předseda Ljajič byl také pověřen požádat haagský tribunál o vyšetření zpráv, podepřených knihou Carly del Ponte, že UCK umožňovala odběr ledvin a dalších orgánů uneseným srbským civilistům a posílala je na Západ.

Národní rada říká, že pokud haagští vyšetřovatelé nebyli schopni uskutečnit takové vyšetřování, měli by předat veškeré doposud shromážděné důkazy srbským úřadům, které vedou jejich vlastní vyšetřování.

Messin, 11.4.2008

Zdroj: http://www.adnkronos.com/AKI/English/Politics/?id=1.0.2059141586#

 

Přidej komentář jako první k "Srbsko požaduje vyšetřování bývalého šéfa mise OSN v Kosovu"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*