Albánie zničila důkazy o obchodu s orgány

globe-32299_960_720

Srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič řekl, že albánský premiér Sali Berisha nařídil svým bezpečnostním službám zničit dokumenty o Srbech unesených albánskými separatisty do Albánie, kde je mohli zabít, rozřezat a prodat části jejich těl.

Podle Vukčeviče vydal Sali Berisha tento příkaz poté, co mu bývalý takzvaný premiér separatistické vlády Ramush Haradinaj řekl, aby tak učinil.

Haradinaj byl prohlášen nevinným haagským tribunálem ohledně vraždění srbských civilistů a je na svobodě.

Vukčevič řekl, že albánská strana odmítla záležitost prošetřit poté, co předložil žádost a závažné dokumenty svému protějšku v Albánii.

Vukčevič nyní podle svých slov postoupí záležitost Radě bezpečnosti a Radě Evropy.

Předpokládá se, že až 300 kosovských Srbů bylo uneseno kosovsko-albánskými separatisty, pak vzato do tábora v Albánii, zabezpečeného Berishovými muži, kde separatisté Srby zabili a vyřezali jim orgány, které prodali. Bývalá žalobkyně haagského tribunálu Carla del Ponte o tom napsala v kapitole své knihy The Hunt.

Srbská ministryně spravedlnosti Snezana Malovičová řekla, že albánské odmítnutí spolupráce bylo politicky motivovaným a neprofesionálním aktem. Podle ministryně albánská delegace dvakrát změnila názor zda spolupracovat nebo ne, s tím, že nakonec se rozhodla proti.

Rada Evropy k vyšetřování obchodu s orgány jmenovala v červnu svého zvláštního zpravodaje z parlamentního shromáždění.

Messin, 31.10.2008

Zdroj: http://www.serbianna.com/news/2008/03262.shtml