Diskuse k filmu ZERO na 1. programu Ruské TV

globe-32299_960_720

ZERO – Úvod před filmem

Thierry Meyssan: „Nesmím vkročit do žádné ze zemí NATO“
Giulietto Chiesa: „V Americe se film promítat nemohl, v Itálii jej vidělo jen 30.000 lidí“

Alexandr Gordon:
První program Vás vítá ve studiu pořadu „Neveřejné vysílání“. Jmenuji se Alexandr Gordon

Náš dnešní program je neobyklý. Jde o speciální vydání věnované události, ke které došlo již před sedmi lety, přesto bolest ze ztrát, které způsobila a hrůza z toho, co se stalo, přetrvává.

Diskuse před filmem

Ano, hovořím o tragédii, ke které došlo 11. září 2001 na Manhattanu v New Yorku. Uběhlo sedm let, byla ukončena oficiální komisionální vyšetřování, ale otázek neustále přibývá. Kdo byl skutečným pachatelem? V čím zájmu? Co to bylo za lidi, kteří spáchali tento teroristický čin? Dnes uvidíme film Giulietta Chiessy, který se jmenuje ZERO „9/11 Vyšetřování od nuly“ (Přezkoumání), předkládající jiný pohled na tuto tragédii odlišný od oficiálního. Věřte, že upřímně litujeme a ctíme památku těch, kteří zahynuli onoho hrůzného dne. Jsme neochvějně přesvědčeni, že pokus nalézt pravdu ať by byla jakákoliv, ji nemůže poškodit.

Novinář, spisovatel, Francouz Thierry Meyssan, který byl prvním, kdo zapochyboval o oficiální verzi vyšetřování. Napsal knihu – a potom došlo ve vašem životě ke zvláštnímu obratu chápu to správně?

Thierry Meyssan, novinář, spisovatel, autor knihy Velký podvod.

Najednou se všechno změnilo. Byl jsem ve Francii dost populární osobou a náhle ze mě byl nepřítel číslo jedna. Má kniha měla úspěch ve všech středomořských zemích. V USA byla reakce nečekaně prudká. Zakázali mi účast v televizních pořadech na území USA a státní správa mi zakázala vstup na území USA. Poté paní Condoleesa Rice oznámila, že jsem byl největším zdrojem dezinformací na světě. Právě z jejích úst mi to znělo jako kompliment. Rozjela se proti mně široká propagační ofenzíva.

Žiji na Blízkém Východě, opustil jsem Francii a nadále nesmím vstoupit do žádné ze zemí NATO, protože vlády zemí NATO a velení NATO si myslí, že jsem abych tak řekl celosvětovou bezpečnostní hrozbou pro Spojené státy americké.

A. Gordon: publicista, novinář, spisovatel, poslanec Europarlamentu, tvůrce tohoto filmu.
První otázka. Promítal se film v Americe?

Giulietto Chiesa, novinář, poslanec Europarlamentu, tvůrce dokumentárního filmu „Zero“.
Ne.

A. Gordon: Proč?

G.Chiessa: Hledali jsme nějakého distributora – ale nenašli jsme. Mohu však říci, že jsme jej nenašli ani v Itálii. Film byl s velkým úspěchem uveden v říjnu 2007 na mezinárodním festivalu v Římě. Prakticky všichni kritikové film viděli a psali o něm kladně. Potom se však náhle objevilo několik článků podobně jako v případě Thierryho Meyssana, zvláště v „Coriere Della Sera“ a „La Repubblica“, s velmi ostrými výpady, hlavně osobními. Nikoliv věcnými, ale osobními. Šlo o osobní obvinění a urážky. A potom jsme v Itálii nenašli ani jednoho distributora. Film jsme tedy uváděli sami, k dnešnímu dni jej vidělo kolem 30.000 lidí, většinou v malých kinech.

A. Gordon: Pane Giulietto, za chvíli film uvidí ruské publikum. Zeptám se Vás: Máte jedinečnou příležitost, jaká se filmovým tvůrcům často nenaskýtá, uvést promítání filmu nějakým významným sdělením. Čeho si všímnout? Co považujete za důležité? Co očekáváte jako výsledek shlédnutí filmu?

G.Chiessa: Povzbuzení – jak už řekl Thierry, i my jsme najednou pochopili, že oficiální verze je takříkajíc nekritizovatelná. Oficiální vyšetřování ponechává nezodpovězené množství otázek. Pochopili jsme, já i moji přátelé, že 11. září se udál neuvěřitelný historický zvrat a nejen to. Pochopili jsme, že ti, – není důležité kdo – kteří tuto tragédii zorganizovali jako celosvětové divadlo, věděli velmi dobře, co se stalo. Věděli to dřív, jejich informovanost byla mnohem větší, měli mnohem více prostředků. Oni zvítězili.

Věděl jsem předem, že bude následovat útok na Irák. Nikdo ještě nechápal, že zaútočí na Irák a já jsem to věděl, protože to bylo očividné, byla to jejich strategie. A proto jsem se vyjádřil. Zde se musím vyjadřovat slovy, ale 11. září slovy vyjádřit nelze, protože jsme všichni, 2 miliardy lidí, na vlastní oči viděli a měli pocit, že vidíme PRAVDU. Proto jsme se s přáteli rozhodli převyprávět 11. září. Filmem. Jedinečná možnost, jak znovu ukázat pravdu, ukázat pravdu tímto filmem.

A. Gordon: Podívejme se na film Giuliettiho Chiesy

Až se sem vrátíme, čeká nás velmi obtížná debata, protože ve studiu se sešli jak zastánci nové verze, to jest verze Giuliettioho Chiesy, tak i ti, které oficiální verze vlády USA plně uspokojuje.

—————————
Debata po skončení filmu. – 1. část

A. Gordon: ve studiu „Neveřejného vysílání“ hovoříme o právě skončivším filmu Zero od Giuliettiho Chiesy. Oficiální verze v něm byla vystavena zdůvodněným pochybnostem. Ale ve filmu se nikde (viděl jsem ho dvakrát) přímo netvrdí, že by organizátorem a zadavatelem teroristických útoků byla vláda USA, kongres USA, nějaká temná síla na území USA, zahraniční konzulát – nic takového. Položím vám otázku – kdo to proboha udělal?

Alexej Puškov, autor a vedoucí programu „Postscriptum“, ředitel institutu aktuálních mezinárodních problémů při diplomatické akademii: Víte, v USA existuje mnoho struktur, které fungují skrytě. Dokonce si nemyslím, že by se tím zabývalo velení zvláštních jednotek a tak dále. Kdo zavraždil – čo zorganizoval vraždu Kennedyho?

A. Gordon: Nevím

A.Puškov: Ani já to nevím. Neví se to. Znamená to, že existovala skupina lidí, velmi vlivných, velmi vážených, kteří to potřebovali. Myslí, že oficiální verze vznikla proto, že to tito lidé zařídili tak, aby se o nich nikdo nedozvěděl.

A. Gordon: Znamená to, že na území USA jedná nějaká vlivná organizace, která je mocnější než vláda a Bílý dům?

A. Puškov: Zcela nezávazně. Mohla to být skupina, jejímiž členy byli členové vlády, Bushovy administrativy. A prezident přitom nemusel o ničem vědět, například.

A. Gordon: To velmi připomíná zednáře.

A. Puškov: Ne. Proč zednáři? Stanoví se zvláštní zadání získat rozhodující podporu veřejného mínění ve prospěch zásahu na Středním východě a tohle zadání je pak realizováno.

A. Gordon: akže – pokud jsem tyo správně pochopil – stručně bych to shrnul, že by byla nějaká skupina lidí v USA …

A. Puškov: Ona existuje, vznikla z tohoto důvodu.

A. Gordon: Vznikla kvůli tomu. Ale tato skupina ovlivňuje strategické záměry rozvoje zahraniční politiky USA, její jednání v zahraničí a její prospěch. A tato skupina, seskupená na nějaké krátké období, dospěla k tomu, že nadešla doba, aby uskutečnili něco, co by Americe uvolnilo ruce.

A.Puškov: Ano

A.Gordon: Takže jsem to pochopil. K tomuto názoru však existují oponenti.

IRINA ZVJAGELSKAJA, hlavní věděcká spolupracovnice Institutu východních věd RAN: přistoupíme-li na výmysl, že v USA se mohla účelově a nečekaně shromáždit skupina, která usmrtí 3000 vlastních spoluobčanů kvůli tomu, aby pronikli do Afghánistánu a poté i v Iráku, načež oslabí vlastní ekonomiku, uznejte, že to nedává smysl. To nehraje. Můžeme si také představit, že v demokratickém státě můžeme nesouhlasit s výsledky vyšetřování komise. Jistě, můžeme nesouhlasit, že si někdo hájil místo v armádě, když vysvětloval, proč nebyl v určitou dobu na místě, na kterém být měl, protože byl třeba na chatě a tak dále. Ale uvěřit, že tři tisíce lidí zemřelo kvůli tomu, že se někomu zachtělo vstoupit do Afghánistánu, to nemohu.

A.Gordon: Jistě. Ale nyní pozor. Ne nadarmo tu zde s námi jsou společně s autory filmu ještě dva lidé. Jeden z nich, Leonid Ivašov, autor článku „Globální provokace“, který byl jedním z dokumentárních podkladů pro film.

Leonid Ivašov, prezident Akademie geopolitických problémů, generálplukovník ruské armády v záloze: Pochopte, zde jsou obviňováni pouze Američané a dokonce administrativa, mimochodem – ve filmu nikoliv, někdo z Američanů tam podezírá vládu. My ale dobře víme, že existují síly mezinárodního, transkontinentálního charakteru, které mohou takovou akci objednat a financovat ji.

A. Gordon: Tomu nerozumím.

L.Ivašov: Tak například – co třeba mezinárodní narkomafie? Její roční obrat, považte, obnáší bilión dolarů. Co třeba světový systém stínové ekonomiky, v němž nějakých 360 nebo 370 rodin kontroluje 40 procent. A kdo mohl být vykonavatelem? Víme o konkrétních vojenských korporacích, je jich přes 200, s ročním obratem přes 250 miliard dolarů. Méně se píše o zvláštních jednotkách. Tito lidé by již v souhrnu mohli takovou akci provést.

Víte, „Al Kajda“ je v podstatě primitivní organizace, ale je roztroušená po celém světě. Po buňkách Al Kajdy neustále pátrají tajné služby všech zemí světa, především islámského. Dokonce i v Saudské Arábii jsoui pod kontrolou. Aby tyto různorodé, primitivní síly zorganizovaly operaci, která by změnila směr vývoje lidstva, to není možné.

A. Gordon: Speciální služby a vláda USA o tom věděli předem? Všude se o tom hovoří.

L. Ivašov: Myslím, že ne. Možná že o tom nevěděl ani prezident. Mohl být do věci zatažen až dodatečně prostřednictvím svých spolupracovníků příslušných k určitým uskupením. Jak píše von Bjuroff – autor jedné podle mého názoru zajímavé knihy – současně muselo spolupracovat 32 státních organizací. Čili museli v nich být nastrčení nebo podplacení lidé.

A. Gordon: Což podle vás nebylo v silách Al Kajdy?

L.Ivašov: Ano, bezesporu, to nebylo v jejích silách.

A. Gordon: Děkuji. Chci vám představit ještě jednoho člověka, který – nikoli náhodou – sedí mezi tvůri filmu, Vitalij Treťjakov. První ruský novinář, který viděl tento film a převážně díky jeho úsilí se film dostal do Ruska a my jej mohli sledovat na prvním programu.

Vitalij Treťjakov, hlavní redaktor žurnálu „Političeskij klas“ („Politická třída“), děkan fakulty „Vyšší televizní školy“ na Moskevské státní univerzitě: Otázka, kdo byl organizátorem událostí 11. září je víceméně otázkou víry. Jako politický žurnalista a analytik pracuji již dlouho a musím připustit, že v politice je možné vše. I cokoliv, co se zdá zhola nemožné, protože neodpovídá morálním zásadám, obvyklým normám života, je v politice možné. To je první věc, která zpochybňuje oficiální verzi. Nemám příliš velkou důvěru ani v naši vládu za všech okolností a v každém případě, tím méně důvěry mám ve vládu USA. Za druhé se obávám, že jsem v tomto auditoriu jediný, kdo osobně četl zprávu Národní komise pro vyšetřování událostí 11. září 2001. A mohu vás ujistit – a zde pan Giulietto ví, co je to umělecké dílo – že je to román. Klidně mohu citovat pasáže, které nelze označit jinak než jako beletriim, ovšem v postmoderním stylu. Takže po přečtení této knihy, kerá vyšla v ruštině v roce 2004, jsem tím spíše poznal, že že nejde o objektivní rozbor toho, co se stalo. A za třetí – z fyziky je známo, že jev je skutečný, pokud může být zopakován jiným badatelem. Obracím se k těm, kdo sedí v tomto studiu. K zástupcům zvláštních jednotek, bývalým či současným. Řekněte prosím, zda jednotka, pro kterou pracujete či zda nějaká jiná jednotka kdekoliv ve světě je schopná zorganizovat obdobný teroristický čin. Zda je principiálně schopná jej zopakovat. Uznávám, že by to byl děsivý experiment a byl bych raději, kdyby k němu nedošlo. Avšak dosud žádná jiná síla neuskutečnila takto přesnou a rozsáhlou operaci a nevěřím, že toho byla schopna hrstka 19 představitelů Al Kajdy.

A. Gordon: Možná se vám pokusí odpovědět Vladimír Rubanov, jakožto zástupce zvláštních jednotek. Představuji našemu obecenstvu bývalého náčelníka analytického oddělení KGB.

Vladimír Rubanov, bývalý náčelník analytického útvaru KGB SSSR: K tomu mohu říci, že operace tohoto typu jsou možné. Nevidím na tom nic mimořádného. Tři letadla narazila do tří budov. Co se týká Národního úřadu pro standardy a technologie – co znamená, když zpochybňuje své závěry? Znamená to, že nedostal prostředky na expertízy. Proto jeho lidé mají tak trochu dvojí morálku. Předpokládat, že lidem, kteří odvedli tuto práci, někdo nařídil, aby zfalšovali závěry, tomu, vzhledem k tomu, že trochu znám jak to mezi odborníky chodí,jak v tuzemsku, tak i v zahraničí, nevěřím. Kromě toho – druhá strana neměla možnost vyjádřit se k tvrzením, které byly ve filmu uvedeny. Když se například posuzuje útok na Pentagon. Lidem se vnucuje představa, že otvor je příliš malý na to, aby byl od letadla. Musel by prorazit i křídly. Promiňnte, ale křídlo letadla, to není nárazník (kengurjátnik ??) auta, jde o velmi slabou konstrukci. Mohou se utrhnout – takové případy se už staly.

A. Gordon: Proč jste ve vašem filmu neumožnili nějaké oficiální osobností říci oficiální verzi?

G.Chiesaa: Během posledních sedmi let jsme slýchali pouze oficiální verzi, takže ji už známe nazpaměť. Tamhle je pětisetstránkový dokument, nebylo to nutné. Víme, co všichni ostatní už řekli, napsali, publikovali a každý z nás se přesvědčil, že když jsme žádali vysvětlení, narazili jsme na zavřené dveře.

Příběh Thierryho Meyssana i můj příběh ukazují, že oni nechtějí, aby byl slyšet náš hlas. Můžeme analyzovat historky týkající se letadla AA-77, které údajně vlétlo do Pentagonu, z různých hledisek. Jedním z nich je obrana. Ve filmu je ukázáno, že Pentagon a Bílý dům jsou mohutně chráněny. To znamená přítomnost několika různých obranných systémů. Jedním z argumentů je, že civilní letadlo bez vojenského transpondéru by se k Pentagonu nemělo šanci vůbec přiblížit. To letadlo nemá žádný vojenský transpondér. O tom transpondéru by se dalo říci více, ve filmu to není, ale lze to doplnit, mění se to den ode dne. Jde o kódovaný transpondér. Položím otázku: jak by se teroristé mohli dostat k Pentagonu bez vojenského transpondéru, bez znalosti kódovacého systému? To je otevřená otázka. Ve zprávě Komise na ni nenajdete žádnou odpověď. A já mohu dodat 150 obdobných příkladů. Ne jeden. Na 150 příkladů toho, jak komise pracovala.

A Gordon: Thierry?

T. Meyssan: Vnímám, že naše vztahy jsou poněkud narušené. Ne kvůli oficiální verzi. Proto, že neproběhlo vyšetřování a nikdy nebyly vydány nějaké oficiální dokumenty. Máme tu dokument, který pochází od nezávislé vyšetřovací komise. Avšak tato komuise je nazávislá na Kongresu, a protože byla jmenována prezidentem Spojených států, musela stvrdit vládní verzi, nikoliv oficiální. Cítíme deficit diskuse, projednávání, skutečného projednávání. Tím spíše, že se Spojené Státy zavázaly, že takové debaty proběhnou. Místo toho museli vydat rozporuplný dokument a k diskusi nedošlo.

A. Gordon: Na chvíli se odmlčíme a až se vrátíme, budeme v debatě pokračovat.

Přeložil Ghost Buster, videa z debaty v ruštině:  http://911blogger.com/node/17775

Zdroj: http://911blog.yweb.sk/508/Diskuse-k-filmu-ZERO-na-1-programu-Ruske-TV.html