Útok v Bruselu: Skutečné dopady zapojení ISIL

globe-32299_960_720

Tony Cartalucci, Global Research

Jen pár dní po zatčení ve Francii narozeného Belgičana a podezřelého teroristy Salaha Abdeslama v Bruselu došlo ve stejném městě ke koordinovanému teroristickému útoku, který zabil 31 lidí a řadu dalších zranil.

NBC News již oznámila, že evropští činitelé spojují útok s ISIL, i když stále není jasné, zda byla Abdeslamova síť přímo zapojena do listopadových teroristických útoků v Paříži.

Abdeslamův „teroristický kruh“

Policie v Bruselu stále loví několik dalších údajných kompliců Abdeslama, včetně Najima Laachraouiho a Mohameda Abriniho.

Laachraoui a Abrini, stejně jako prakticky každý z dalších podezřelých v sérii teroristických útoků po celé Severní Americe, Evropě a Austrálii, byli dobře známí západním bezpečnostním službám, které mají u obou zdokumentovanou cestu do Sýrie za účelem boje proti Damašku pod velením ISIL, přičemž Abrini byl v minulosti několikrát zatčen a uvězněn. Na Laachraouiho je zas od roku 2014 vydán mezinárodní zatykač, plynoucí z jeho zapojení do verbování Evropanů do boje za ISIL.

International Business Times ve svém článku píše o pachatelích:

„Mohamed Abrini (31), patří mezi evropské nejhledanější osoby od té doby, co byl 11. listopadu na čerpací stanici na dálnici do Paříže natočen s Abdeslamem v Renaultu Clio, který byl o dva dny později použit v útocích. Belgický Maročan, v evropském zatykači popisován jako „ozbrojený a nebezpečný“, údajně po krátkém pobytu ve vězení za drobnou kriminalitu a loupeže odcestoval do Sýrie.“

The Independent zase píše:

Laachraoui údajně studoval elektromechanické inženýrství na katolické střední škole ve Schaerbeeku, kterou ukončil v roce 2012. Vědělo se o něm, že byl v Sýrii už v roce 2013 a v roce 2014 byl na něho vydán mezinárodní zatykač.

A protože byla Laachraouiho DNA údajně nalezena na několika místech spojených s teroristickými místy, zdá se, že i on mohl být ve vazbě tak dlouho, aby poskytl vzorek DNA, který ho nyní spojuje s důkazy nashromážděnými po útocích v Paříži 2015.

A dokonce, i pokud jde i o samotného Abdeslama píše BBC v článku „Pařížské útoky: Kdo byli útočníci?“, že:

Podle některých zpráv strávil nějaký čas ve vězení za loupež, kde se setkal s podezřelým vůdcem kruhu Abdelhamidem Abaaoudem. Už dříve byl vyhozen jako tramvajový technik v Bruselu za absence v práci. Nizozemská policie uvedla, že Salaha Abdeslama krátce zadržela a dala mu pokutu za držení konopí ve výši 70 eur.

Jinými slovy, všichni z podezřelých byli pod nosem, na radaru a po celá léta zatýkáni i propouštěni ze západních věznic, a přesto byli stále schopni provést jeden teroristický útok nejvyšší úrovně – možná dva, a drtivá většina podezřelých cestovala do Sýrie, aby bojovali po boku ISIL předtím, než jim bylo nevysvětlitelně umožněno vstoupit do Evropy a bez následků se vrátit do společnosti – jako kdyby je pozvali, aby svůj extremismus pozvedli na vyšší úroveň.

Bruselské bomby už souvisí s ISIL

The Guardian se v článku „Bruselský útok: Byl pomstou za Abdeslamovo zatčení?“ pokouší spojit útoky z Bruselu se zatčením Abdeslama a teroristickou sítí kolem útoků v Paříži. Uznává, že tyto teroristické útoky jsou prováděny místními obyvateli – s využitím místních zdrojů.

V případě, že útok v Bruselu byl spojen s touto stejnou teroristickou sítí, výrazně to zkomplikuje snahy některých lidí využít tuto tragédii k podpoře jejich programů proti uprchlíkům, a dokonce i ke změně dynamiky války v Sýrii.

Evropané již zjevně radikalizovaní byli a poté odešli do Sýrie, aby bojovali po boku ISIL a pak se vrátili – spíše než příval uprchlíků valících se ze zahraničí a provádějících násilí proti evropským cílům.

Pokud se bruselské útoky ukážou jako práce teroristické sítě ISIL, pak s ohledem na znalosti evropských bezpečnostních složek o těchto podezřelých už dlouho před prvními útoky v Paříži v roce 2015, to ukazuje přinejmenším kriminální nedbalost, a v nejhorším případě spoluvinu.

Ale i v případě, že jsou útoky dílem zahraničních militantů, by člověk na prvním místě měl zvážit roli Západu při vytváření a udržování ISIL.

Západ vytvořil ISIL jako zbraň geopolitického nátlaku

Údajně vlastní program ISIL transformovat svět do „chalífátu“ je komiksově absurdní. Ve skutečnosti je zřejmé, že ISIL ukazuje a vykonává sílu v regionech světa, kde USA a jejich spojenci nemohou zasahovat přímo. To zahrnuje Severní Afriku, Střední východ a dokonce se to týká i Asie.

Daleko od „konspirační teorie“ byla vlastní uniklá zpráva americké Defence Intelligence Agency (DIA), která v roce 2012 připustila, že:

Když se situace rozplete, je zde možnost založení vyhlášeného, či nevyhlášeného salafistického knížectví ve východní Sýrii (Hasaka a Der Zor), a to je přesně to, co chtějí síly podporující opozici, aby se izoloval syrský režim, který je považován za strategické místo šíitské expanze (Irák, Írán).

K objasnění kdo přesně jsou tyto „podpůrné síly“, usilující o vytvoření „salafistického (islámského) knížectví (státu)“, zpráva DIA vysvětluje:

Západ, státy Perského zálivu a Turecko podporují opozici; zatímco Rusko, Čína a Írán podporují režim.

Společně s tímto přiznáním existuje starší odhalení novinářského veterána Seymoura Hershe z roku 2007 v jeho New Yorker s názvem „Přesměrování“, kde odhaluje plány USA a Saúdů použít Al-Kaidu k vedení zástupné války v Sýrii a Íránu. Je tedy jasné, že ISIL i Al-Kaida jsou Západem používány k vedení války proti Damašku, Bagdádu, Teheránu a dokonce i Moskvě.

Zásobovací trasy ISIL jasně vedou přímo z území NATO v Turecku, kde USA a jejich regionální spojenci kategoricky selhali v jejich zablokování, dokonce se jeví jako napomáhající tomuto proudu mužů a zásob na území držená ISIL v Sýrii a Iráku. Tyto zásobovací trasy jsou tím, co umožnilo neustálý tlak na Damašek a jeho spojence během posledních pěti let způsobem, jaký by „umírnění rebelové“ nezvládli.

Když Indonésie začala balancovat směrem k Pekingu, provedl ISIL první smrtící útok proti národu v jihovýchodní Asii. Podobně se posouvá i Thajsko, takže poslouchá varování z USA, že útok ISIL je „na spadnutí“.

V Evropě, kde jsou zuřivě a úmyslně rozdmychávány plameny „střetu civilizací“, slouží ISIL jako neustálý nástroj posilování extremistů na obou stranách, zatímco přerušuje volání po jednotě, umírněnosti a míru. Umožňuje vzrůst policejního státu a růst domácích xenofobních tendencí, zatímco ospravedlňuje více války v zahraničí.

Zatímco se už některé západní noviny snaží obviňovat z útoku v Belgii „neschopnost“ evropských bezpečnostních služeb, musí existovat lepší vysvětlení, proč se tahle „válka s ISIL“ i nadále táhne, když se vojenské zdroje ISIL jeví ve srovnání se západními jako omezené – a pomáhají, spíše než oponují zvláštním zájmům Západu.

Překlad Messin

 

Zdroj: http://www.globalresearch.ca/brussels-attack-the-true-implications-of-isis-links/5515821