Alijev krátce po schůzce s Joe Bidenem zaútočil na Náhorní Karabach

globe-32299_960_720

Ázerbájdžánská armáda podnikla v noci z pátku na sobotu za pomoci dělostřelectva, obrněné techniky i letectva útok na Náhorní Karabach. Tuto spornou oblast obývají převážně Arméni.

Arménie a Ázerbájdžán vedou o oblast Náhorního Karabachu spory již po desítky let. V letech 1992-1994 zde probíhala krvavá válka, která ovšem problém nevyřešila. Občas dojde k menším přestřelkám, ale od roku 1994 je konflikt v podstatě zamrzlý.

Na straně Ázerbájdžánu stojí tradičně Turecko. Prezident Erdogan také již přispěchal s vyjádřením, že bude Ázerbájdžán podporovat ve střetu s Arménií až do samého konce. „Modlíme se, aby naši bratři v Ázerbájdžánu zvítězili za co nejmenších možných ztrát,“ dodal.

Na straně Arménie stoji tradičně Rusko, jehož vyjádření ale bylo uvážlivější, když vyzvalo obě strany k zastavení palby.

Je tu však ještě další souvislost. Arménský prezident Serge Sarkisian a ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev se před pár dny účastnili summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu. Zde došlo k setkání Alijeva s americkým viceprezidentem Joe Bidenem. Podle internetových stránek ázerbájdžánského prezidenta „(Biden) uvedl, že USA rezolutně podporují územní celistvost a suverenitu Ázerbájdžánu a dodal, že je to pro Spojené státy velmi důležité.“

Toto se stalo terčem kritiky Arménského národního výboru v USA (ANCA), podle něhož se „viceprezident Biden při tomto osobním setkání dopustil podpory stupňující se regionální agrese a zhoršující se domácí represe, čímž zároveň aktivně podkopává americkou snahu udržet mír a dosáhnout diplomatického řešení.“

Ředitel ANCA – Aram Hamparian také kritizoval amerického ministra zahraničí Johna Kerryho za jeho soustavné a účelové mlčení o Alijevových tvrdých zákrocích proti domácí opozici.

Podle ředitele dala „neschopnost Obamovy administrativy ve Washingtonu čelit Alijevově agresi Ázerbájdžánu zelenou k zahájení těchto útoků.“

Chování hlavních médií, která už raději nezmiňují, kdo zaútočil jako první, ale neustále opakují frázi o „vzájemném obviňování“, veřejná podpora Turecka i skrytá podpora USA dávají tušit, kdo a proč stojí za útokem.

Messin, 4. 4. 2016

 

Zdroje: http://www.globalresearch.ca/azerbaijan-launches-wide-scale-attack-on-nagorno-karabagh-geopolitical-implications/5518260

 

http://www.novarepublika.cz/2016/04/valka-azerbajdzanu-proti-nahornimu.html