Washington přináší do Venezuely změnu režimu

globe-32299_960_720

 

Paul Craig Roberts, Global Research

Podle prezidenta Obamy je jediná světová supervelmoc a výjimečná země ohrožena malou Venezuelou z Jižní Ameriky.

V loňském příkazu, obnoveném tento rok, Obama prohlásil, že Venezuela je „neobvyklou a výjimečnou hrozbou pro národní bezpečnost a zahraniční politiku Spojených států“ a vyhlásil „stav národní nouze“ k potlačení „venezuelské hrozby“. (1)

Tahle výroba „mimořádné hrozby“ slouží Obamově režimu jako výmluva pro svržení prezidenta Madura ve Venezuele. Je washingtonskou tradicí svrhával zvolené latinskoamerické vlády, které se snaží reprezentovat zájmy lidí, a nikoliv zájmy amerických korporací a bank. O útocích Washingtonu na latinskoamerické reformátory jsem psal 11. dubna (2) a 12. dubna (3).

Před několika desítkami let přiznal americký námořní generál Smedley Butler, že „gangsterský kapitalismus“ vnutil vůli newyorských bank a United Fruit Company zemím v Jižní Americe silou zbraní.

Ve své knize Zpověď lovce ekonomik píše John Perkins o atentátech z roku 1981 na panamského prezidenta Omara Torrijose a ekvádorského prezidenta Jaime Roldóse, kteří se oba dostali do cesty amerických obchodním zájmům.

Honduraský prezident Manuel Zelaya se domníval, že Honduras by měl být pro Hondurasany a nikoliv pro United Fruit Company.  Po náležité démonizaci v amerických médiích byl tedy v roce 2009 svržen vojenským převratem, kterému dali zelenou Obama a Hillary Clintonová. Lidmi zvolený prezident byl nahrazen Robertem Mechelettim, nástrojem amerických korporací, vybraným Washingtonem.

Washington vede ekonomickou válku proti Venezele s cílem podkopat důvěru veřejnosti v prezidenta Madura. Média kontroluje elita a obviňuje Madura z ekonomických problémů způsobených Washingtonem.

Washingtonu se s jeho agenty mezi elitou podařilo opět získat kontrolu nad Národním shromážděním Venezuely. Pokus o odvolání Madura je v plném proudu. Je možné, že si zmatení Venezuelané sami podřežou krky návratem elity k moci, která je tradičně utlačuje.

Washington se pokoušel destabilizovat Írán jím financovanou „zelenou revolucí“, ale nefungovalo to.  Rusko a Čína se otevírají destabilizací tím, že hostí Washingtonem financované nevládní organizace (NGO), které jsou zapojeny v západních ekonomických institucích a umožňují zahraniční investice.

Washington je úspěšný v zaplétání Ruska a Číny do západních ekonomických institucí a způsobu myšlení, který ohrožuje nezávislost obou zemí.

Vzhledem k mimořádnému charakteru kontroly Washingtonu by ruský prezident měl být na pozoru před atentátem. Neokonzervativní úsilí americké hegemonie se totiž neštítí žádných prostředků.

Překlad Messin

 

Zdroj: http://www.globalresearch.ca/washington-brings-regime-change-to-venezuela/5522885

1. http://latino.foxnews.com/latino/politics/2016/03/03/obama-extends-order-declaring-venezuela-national-security-threat/

2. http://www.paulcraigroberts.org/2016/04/11/washington-continues-to-destroy-latin-american-reformers-paul-craig-roberts/

3. http://www.paulcraigroberts.org/2016/04/22/washington-launches-its-attack-against-brics-paul-craig-roberts/